26°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

SRPSKI NAUČNICI DOBILI ČAK 4 NAGRADE: Naučni radovi u oblasti medicine i farmacije među 19 najboljih na svetu

Četvoro naučnika iz Srbije nagrađeno je u okviru konkursa za vrhunska istraživačka dostignuća u oblasti medicine i farmacije "International Medis Awards for medical Research 2021", koji je ove godine okupio 229 istraživača iz osam evropskih država.

Među 19 najboljih radova odabranih u finale, četiri su autora iz Srbije - Marija Vukoja iz oblasti intenzivna medicina i anesteziologija, Aleksandra Tomić Pešić (neurologija), Gorica Ristić (reumatologija) i Marin Jukić (farmacija), prenosi Tanjug.

Prema oceni direktora Klinike za neurologiju i Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Dragoslava Sokića, koji je član konkursne komisije u oblasti neurologije, nagrađeni su iskazali inovativnost i korišćenje naprednih tehnologija u istraživačkom postupku.

U oblasti intenzivne medicine i anesteziologije Marija Vukoja se bavila kontrolnom listom za rano prepoznavanje i lečenje akutne bolesti povrede, sa ciljem da svaki kritični pacijent, bez obzira u koju bolnicu je primljen, dobije najbolju dostupnu terapiju zasnovanu na dokazima.

Studija je sprovedena u 34 jedinice intenzivne nege u 15 zemalja na pet kontinenata i tokom četiri godine obuhvatila je više od 4.000 pacijenata.

Aleksandra Tomić Pešić je u neurologiji istraživala promene strukture mozga kod fokalne distonije, kako bi se bolje razumevala fascinatna i još uvek nedovoljna jasna pojava - distonija.

Marin Jukić iz oblasti farmacije procenjivao je rezultate aktivnosti jednog od najvažnijih enzima uključenih u metabolizam lekova.

Za donošenje odgovarajućih odluka o doziranju leka, važno je znati, kako je rekao, da li pacijent ima spor ili brz metabolizam, a njegov rad pruža dokaz da je trenutna klasifikacija netačna i da otprilike 10 odsto populacije ima mnogo sporiji metabolizam nego što se ranije verovalo.

Gorica Ristić sprovodila je uticaj aktivnosti bolesti na poremećeni metabolizam glukoze kod pacijenata sa reumatidnim artritisom (RA).

U radu je pokazano da je učestalost kardiovaskularnih bolesti veća kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom nego u opštoj populaciji i da je uporediva sa rizikom kod pacijenata sa dijabetesom.

- Potencijalni doprinos naših rezultata kliničkoj praksi je podizanje svesti o važnosti kontrole aktivnosti bolesti, ne samo da bi se prevenirala progresija samog RA već i poremećaja metabolizma glukoze. To je najbolji način da se kod pacijenata sa RA smanji rizik za kardiovaskularne bolesti - poručila je Ristić.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar