Izvor: Sputnjik
04.01.2022 u 16:07
0

STIGLI NOVI SNIMCI SA MARSA: Crvena planeta iz potpuno nove perspektive (VIDEO)

NASA je objavila video-snimak koji prikazuje novu detaljnu sliku površine Marsa koju je snimio rover „Prezervans“, a koji istražuje krater Jezero na Crvenoj planeti.

Rover se spustio na Mars u februaru 2021. godine, kako bi tragao za mogućim znacima života koji su nekada postojali na Crvenoj planeti, ali i kako bi sakupio uzroke koji će biti doneti na Zemlju.

Naučnici ističu da je krater Jezero, koji je dobio ime po najmanjoj opštini u Republici Srpskoj, odličan za istraživanje, jer se tu pre više milijardi godina nalazilo veliko jezero i delta reke.

Na snimku, koji predstavlja mozaik fotografija snimljenih 28. novembra, prikazano je i mesto gde se reka ulivala u jezero.

Video prikazuje i složenost i raznolikost krajolika kratera Jezero, od skoro metar visokih peščanih dina, tamnog kamenja najverovatnije vulkanskog porekla, do crvenkastih slojeva delte.

„Prezervans“ je za nešto manje od godinu dana prešao oko 2,9 kilometara u krateru Jezero. Do sada je napravio više od 100.000 fotografija, odnosno prikupio više od 50 gigabajta podataka, kao i uzorke koje će vratiti na Zemlju, što se očekuje početkom 2031. godine. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter