Izvor: Tanjug
18.01.2022 u 17:58
0

Majkrosoft kupuje gejming giganta za 68,7 milijardi dolara

Kompanija Majkrosoft saopštila je danas da će kupiti giganta u industriji video igara, firmu Aktivižen Blizard, za 68,7 milijardi dolara i to u gotovini.

Ugovorena cena znači da će Majkrosoft platiti 95 dolara po akciji Aktivižena, prenose strani mediji. 

Akcije Aktivižena su skočile na NJujorškoj berzi nakon objave ove vesti za 27 procenata, dok su akcije Majkrosofta skliznule za manje od 1,0 posto..

Ukoliko se akvizicija realizuje, to će biti najveće Majkrosoftovo preuzimanje do sada, posle kupovine LinkedIna 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.

Aktivižen, poznat po popularnim video igrama kao što su „Dužnost zove“, Diablo i drugih, našao se poslednjim meseci u centru pažnje javnosti zbog izveštaja o nedoličnom seksualnom ponašanju i uznemiravanju pojedinih rukovodilaca. Kompanija je u ponedeljak izvestila da je nakon sprovedene istrage otpustila desetine direktora.

Prema ugovoru, izvršni direktor Aktivižena Bobi Kotik, čija je ostavka tražena zbog pomenutih problema s ophođenem šefova prema zaposlenima u njegovoj kompaniji, ostaće generalni direktor tokom tranzicije.

Majkrosoft je saopštio da će Aktivižen kao kompanija podnositi izveštaje šefu Majkrosoftovog EKSboksa, Filu Spenseru, nakon zaključenja ugovora, što implicira da bi Kotik mogao da ode nakon tranzicije.

Prema saopštenju Majkrosofta, očekuje se da će ugovor biti realizovan u kompanijskoj fiskalnoj 2023. godini. Međutim, američki regulatori su nagovestili da će biti daleko stroži u proceni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, što znači da bi regulatori mogli da ne daju “zeleno svetlo“ za ovo preuzimanje. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter