21°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Anselmo La Manna

Izvor: Tanjug

ASTEROID PROTUTNJAO PORED ZEMLJE: Proći će opet u julu! (VIDEO)

Veliki  asteroid prošao je pored Zemlje u noći između utorka i srede, po evropskom vremenu, u krugu od samo 1,93 miliona kilometara, saopštila je NASA.

Asteroid poznat kao 7482 (1994 PC1), koji je otkriven 1994. godine, širok je oko jedan kilometar, odnosno velik je "poput mosta", kako ga je NASA nazvala. 

NASA je saopštila da će asteroid ponovo proći pored Zemlje u julu, ali neće biti tako blizu. Svemirska agencija kaže i da će isti asteroid ponovo proći pored naše planete 18. januara 2105. godine, kada se predviđa da će doći na 2,32 miliona kilometara.

Najbliže poznato približavanje asteroida dogodilo se 17. januara 1933. godine, kada je jedan prošao u krugu od 1,12 miliona kilometara od Zemlje.

Čak i kada je bio najbliži, ovaj asteroid, 7482 (1994 PC1), nije bio vidljiv bez pomoći makar malog teleskopa.

Nensi Šabot, glavna planetarna naučnica u Laboratoriji za primenjenu fiziku Univerziteta DŽons Hopkins, rekla je za CBS da postoji oko 25.000 asteroida blizu Zemlje koji su široki najmanje 152 metra.

- Da je jedan od onih koji udare na Zemlju, to bi bilo razorno - rekla je ona.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar