27°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Novosti Magazin

SLUŠALICE-izvor BAKTERIJA I GLJIVICA: Evo koliko ih često treba čistiti

Iako su jako male, u slušalicama se nalazi neverovatna količina bakterija i gljivica.

Sigurno vam do sada nije padalo na pamet koliko bi bakterija moglo da se nakupi u slušalicama.

Urađeno je jedno istraživanje tokom kojeg je na analizu poslato više slušalica, a rezultati iz laboratorija su pokazali da se na njima nalazi niz gljivica i bakterija, pa čak i opasni zlatni stafilokok koji uzrokuje upalu pluća.

Na jednom paru slušalica naučnici su otkrili čak milion različitih vrsta bakterija. 

Naravno, ne treba zaboraviti da postoje dobre bakterije, ipak, poput mobilnog telefona, slušalice i dalje ostaju prilično prljave. Zbog toga postavlja se pitanje koliko često i na koji način treba čistiti slušalice.

Koliko često treba čistiti slušalice?

Odgovor na ovo pitanje zavisi o toga koliko se često slušalice koriste, međutim, zdravstveni stručnjaci ipak preporučuju redovno čišćenje, a to znači pre i nakon svakog korišćenja.

Stručnjak za uho, grlo i nos dr Darius Kohan, objasnio je za američke medije kako se dobija infekcija ušiju zbog prljavih slušalica.

-Slušalice stoje na raznim površinama, a zatim ih gurnete u uho u kojem je gomila ušnog voska. Na njima su bakterije i dobićete infekciju- kaže dr Kohan koji savetuje ne samo da češće čistite slušalice, nego da imate više slušalica koje redovno menjate kako biste smanjili uticaj bakterija u ušima.

Kako najefikasnije očistiti slušalice?

Slušalice možete prebrisati maramicama za dezinfekciju koje inače koristite, međutim svakako ih osušite pre nego što ih upotrebite.

Takođe, možete koristiti manju količinu sredstva za dezinfekciju ruku. Nanesite ga na suvu maramicu i prebrišite slušalice. Svakako ih osušite pre nego što ih upotrebite.

Ipak, što su slušalice manje, teže se čiste, a prljavština i bakterije skupljaju se na teško dostupnim mestima.

Preporuka je da utrašnji rub slušalice prođete čačkalicom kako biste pokupili veće naslage prljavštine, a za dubinsko čišćenje upotrebite plastelin.

Napravite kuglicu i potom nežno pritiskajte unutrašnjost slušalica kako bi se na njega zalepila prašina i sve ostalo. Ponavljajte taj postupak dok slušalice ne postanu čiste.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar