Izvor: Tanjug
20.04.2022 u 16:33
0

NE SMRZAVA SE NI NA MINUS 70 STEPENI: Rusi proizveli NEVEROVATNO DIZEL GORIVO!

Stručnjaci sa Tomskog politehničkog univerziteta (TPU) proizveli su jeftino dizel gorivo otporno na smrzavanje čak i na -70 stepeni Celzijusovih.

Tehnologija koju su predložili je jednostavna, što će omogućiti udaljenim naseljima i preduzećima na severu da samostalno obezbede gorivo za transport i energiju, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu „South African Journal of Chemical Engineering“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sastav dizel goriva uključuje n-parafine, supstance koje se kristališu na niskim temperaturama, zbog čega gorivo prestaje da se filtrira pumpama za gorivo i da se zamrzava.

Za to se koristi ruski katalizator, koji je nekoliko puta jeftiniji od stranih, prenosi RIA Novosti.

BITKA ZA TVITER! Najbogatiji čovek na svetu i osnivač društvene mreže na istoj strani

Prema rečima autora, još jedna prednost predložene tehnologije je visok stepen konverzije sirovina u koristan proizvod, koji iznosi oko 98 odsto, dok je za većinu procesa prerade nafte taj procenat samo 50-70 odsto.

Naučnici podsećaju da se dizel goriva, koja se dobijaju odvajanjem nafte, često smrzavaju već na -10 stepeni.

 Specijalisti sa Tomskog politehničkog univerziteta (TPU) razvili su metodu za proizvodnju arktičkih dizel goriva preradom direktnih dizel frakcija na zeolitnom katalizatoru.

Kako su naučnici primetili, za to se koristi ruski katalizator, koji je nekoliko puta jeftiniji od stranih analoga.

– Naš metod prerade omogućava dobijanje dizel goriva koje se ne smrzava ni na -70 stepeni. Važno je da gas koji sadrži vodonik nije potreban za proizvodnju. Zahvaljujući tome, tehnologija se može primeniti u velikim rafinerijama, ali i na malim instalacijama u udaljenim oblastima – rekla je vanredna profesorka Katedre za hemijsko inženjerstvo na TPU Marija Kirgina.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter