3°C

Beograd

POSTOJI LI ŽIVOT POSLE SMRTI? Odgovor ovog poznatog fizičara vam se neće dopasti!

Šon Karol, kozmolog i profesor fizike s uglednog univerziteta u Kaliforniji tvrdi da je život posle smrti, ideja koju promoviraju brojne svetske religije, fizički nemoguć.

"Mi potpuno razumemo zakone fizike koji stoje u pozadini svakodnevnog života", rekao je Karol, dodavši kako sve ono što se događa u stvarnosti mora biti unutar okvira mogućeg.

Da bi život posle smrti postojao, svest bi morala da bude odvojena od našeg fizičkog tela, a to nije slučaj, tvrdi fizičar.

Svest je, na vrlo elementarnom nivou, niz atoma i elektrona koji stvaraju ono što nazivamo umom.

Zakoni fizike ne dozvoljavaju tim česticama da funkcionišu na taj način nakon ljudske smrti, smatra Karol.

"Ideja da neka vrsta svesti postoji pošto naša tela umru i raspadnu se na atome koji ih konstituišu ima jedan veliki, nepremostivi problem. Naime, mi potpuno razumemo zakone fizike koji određuju naš svakodnevni život i ne postoji nijedan način da ti zakoni dozvole "preživljavanje" informacija pohranjenih u našim mozgovima nakon smrti", napisao je Karol za Scientific American.


"Ne postoji razlog da budemo agnostici oko ideja koje su dramatično nekompatibilne sa svime što znamo o modernoj nauci. Jednom kad predvladamo našu nevoljkost da se suočimo sa stvarnošću po ovom pitanju, možemo se pozabaviti puno zanimljivijim pitanjima, poput onih o načinu na koji ljudska svest zaista funkcioniše", zaključuje Karol.

Izvor:Kurir.rs
Foto:Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar