24°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Alo

NEVEROVATAN SNIMAK! Pogledajte prvi selfi sa Marsa (VIDEO)

Rover, koji je sleteo u maju, postavio je bežičnu kameru na tlo, a zatim se malo zakotrljao unazad kako bi zabeležio trenutak.

Desno od Džužonga je platforma na raketni pogon pomoću koje je ovo vozilo sa šest točkova uspešno sletelo na Mars.Platforma se vidi na drugoj fotografiji koju je napravio rover.

Mogu se primetiti i rampa niz koju je Džužong morao da siđe kako bi došao do površine, kao i tragovi koje je ostavio u prašini prilikom okretanja.

U FOKUSU:

POGLEDAJTE SNIMAK HAPŠENJA STOLIĆA: Inspektor koji je pomagao Belivuku SA LISICAMA NA RUKAMA! (VIDEO)

NOVI KORONA PRESEK: Srbija na samo korak do pobede nad koronom!

MINISTAR VULIN O STOLIĆU: Ovo je izdaja - svi mi smo mogli da budemo LIKVIDIRANI!

VESIĆ TRAŽI: Od OVOG DATUMA koncerti i mature! Ostvarene brojke vakcinacije

NAPADNUTO DVOJE SRPSKIH DRŽAVLJANA U SPLITU!

Treća fotografija prikazuje horizont koji se vidi sa mesta sletanja.

Ovaj region poznat je kao Utopia Planitia - ogroman predeo na severnoj hemisferi Marsa.Sve slike je objavila Kineska svemirska agencija na ceremoniji u čast uspeha misije rovera.

Utopia Planitia je kolosalni sliv dugačak više od 3.000 kilometara koji je nastao udarom.

Naučnici se nadaju da će Džužong služiti bar 90 marsovskih dana.

Robot veoma liči na vozila Američke svemirske agencije (NASA) Spirit i Oportjuniti iz 2000-tih, a težak je oko 240 kilograma.Visok jarbol nosi kamere koje služe za fotografisanje i kao pomoć pri navigaciji.

Uz pomoć pet dodatnih instrumenata, robot će istraživati mineralogiju kamenja i prirodu okruženja, uključujući vremenske prilike.

Kao i američki roveri, Džužong ima laser kojim seče kamenje, zbog ispitivanja hemijske strukture, kao i radar koji traži podzemne vode.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar