10°C

Beograd

POČEO 28.BELEF : Izvođenjem predstave"Antigone- 2000 godina kasnije " otvoren je Beogradski letnji festival !

Ulogom u spektaklu u autentičnom prostoru Hangara Luke Beograd, Šerbežija se nakon 27 godina našao u nekom pozorišnom komadu u srpskoj prestonici.

Predstava scenski ispituje mitsku priču iz Sofoklovog komada, istovremeno se baveći interpretacijom mita, uz dokumentarističke dramaturške intervencije koje otvaraju prostor diskusije.

Kako su antički komadi izrasli u stvarnosti prepunoj krvi i zločina, u buci i metežu, Sofoklov literarni iskaz ni u našem vremenu ne gubi snagu, pokazujući svakom dobu njegovo pravo lice iz neke nove perspektive i odolevajući svojom univerzalnošću zamkama promenjenih okolnosti.

Nešto ranije sinoć je u Francuskom kulturnom centru predstavljena je izložba fotografa Kristijana Antolovića iz Irske, dobitnika brojnih nagrada.

U okviru programa Belefa, biće održan koncert jednog od najkvalitetnijih “Kvin tribjut bendova” (Queen tribute bendova) Queen Symphony show.

Osim pozorišnih predstava, posetioci festivala imaće priliku da vide umetnički performans "Svetlosni kodovi“ u izvođenju teatra Mimart koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu.

Zakazana je premijera mjuzikla "Pećina" Ivana Ilića u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić".

Performans francuskih umetnika, sa nazivom Hepi Manif - vesela plesna promenada biće predstavljena na Kalemegdanskom i Tašmajdanskom parku.

Na festivalu će biti izveden i performans izraelske umetnice Merav Dagan.

Za najmladje će na platou ispred Vojnog muzeja biti održana predstava Crvenkapa po tekstu i režiji Sonje Knežević, a na istom mestu biće prikazana i predstava Legenda o hrabrosti, klasični teatar za decu sa elementima akrobatike.

Takođe, mlade posetioce festivala očekuje i muzičko-scenski nastup popularnog jutjubera Bake Praseta.

Belef zatvaraju svojim nastupom Marko Hatlak bend sa specijalnim gostom Vlatkom Stefanovskim.

Izvor : B92.net
Foto : Arhiv

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar