5°C

Beograd

KULTURNI SPEKTAKAL: "Balkanski špijun" u Ljubljani posle 30 godina!

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, odigrana je 18. i 19. decembra s velikim uspehom na gostovanju u Cankarjevom domu u Ljubljani, a publika,u prepunoj Linhartovoj dvorani, obe večer ispratila je ovacijama glumački ansambl, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Ovo gostovanje, izmedju ostalog, ostaće upamćeno i po tome što je to bio prvi nastup Narodnog pozorišta u ovom poznatom slovenačkom kulturno-kongresnom centru posle tri decenije.

Ljubomir Bandović je tumačio lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom etičkom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste; njegova supruga Danica Čvorović bila je Nela Mihailović, brata DJuru, odnosno sestru bliznakinju igrala je Dušanka Glid Stojanović, ćerku Sonju Katarina Marković, ulogu podstanara Petra Jakovljevića dočarao je Milutin Milošević, a Radio-spikerke Vanja Milačić.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Andjelija Todorović. Čuvena Kovačevićeve drame u verziji Tatjane Mandić Rigonat premijerno je izvedena 1. oktobra prošle godine na Sceni "Raša Plaović" i ovo je bilo njeno 39. i 40. izvodjenje .

Osim na matičnoj sceni, predstavu je videla i publika u Valjevu, Beču, Čačku.... Poslednje gostovanje Narodnog pozorišta u "Cankarjevom domu" bilo je 22. aprila 1989. godine sa predstavom „Kosovska hronika“, po tekstu Rajka DJurdjevića, u režiji Cisane Murusidze.

Izvor: B92
Foto. Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar