4°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

VEČERAŠNJOM predstavom “An Ongoing Song“ otvara se Nedelja ponosa!

Golden Rose ad

Predstava “An Ongoing Song“ poljskog autora Šimona Adamčeka otvoriće večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu ovogodišnju Nedelju ponosa, saopštili su danas organizatori manifestacije.

PROČITAJTE JOŠ: Zlatnog lava osvojio je film “L''Evenement”, a za najbolju glumicu na festivalu proglašena je Penelope Kruz!

U ovom komadu autor govori o svom iskustvu sa virusom HIV, nudeći publici jednu od mogućih perspektiva za suživot sa njegovom manipulacijom telom, životnim okolnostima, izborom partnera i okruženja.

Kako Adamček navodi, ova tema je veoma stigmatizovana i politički zapostavljena, naročito u našim zemljama.

“Dobro se osećam i imam pristup zdravstvu, ali iznova nas svet podseća na to da su virusi deo naših života i da treba otvoreno pričati o njima, bez stigme i predrasuda. Moramo pružati transnacionalnu solidarnost jedni prema drugima i izgraditi koalicije koje mogu unaprediti naša društva u budućnosti“, izjavio je Adamček.

Adamček je umetnik, pisac i dramaturg koji se bavi pozorištem i performansom.

Studirao je istoriju umetnosti i filozofiju na Univerzitetu u Poznanju, a diplomirao na DAS teatru u Amsterdamu.

Predstava “An Ongoing Song“ nastala je kao rezultat rada u DAS teatru.

U periodu od 2015. do 2017. godine Adamček je radio kao dramaturg u Nacionalnom pozorištu u Krakovu.

PROČITAJTE JOŠ:EVO KAKO JE TOMA ZDRAVKOVIĆ ODBRANIO SEKU SABLIĆ!

Trenutno je šef dramaturgije u pozorišnoj galeriji “Studio“ u Varšavi, a i volontira za “HIV Vereniging“, organizaciju za osobe koje žive sa HIV-om.

Nedelja ponosa će trajati do 19. septembra sa više od 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke, kulturne i edukativne programe.

Šetnja u okviru Beograd Prajda najavljena je za 18. septembar, a krenuće iz Manješkog parka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad