25°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

SVEČANO PRIZNANJE: Glumici Jovani Stojiljković nagrada "Petar Banićević"

Glumica Jovana Stojiljković ovogodišnja je dobitnica nagrade "Petar Banićević" za ulogu Sofke u predstavi "Nečista krv", rađenoj prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Žiri koji čine prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez i prethodna dobitnica ovog priznanja Suzana Lukić, odluku o dobitniku je doneo jednoglasno.

- Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin - navodi žiri u obrazloženju.

Ceremonija dodele nagrade biće održana 2. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta nakon izvođenja predstave "Nečista krv".

Nagradu će uručiti Iva Banićević, unuka prvaka drame čije ime nosi ovo priznanje.

Narodno pozorište je nagradu "Petar Banićević" ustanovilo 2010. godine u znak sećanja na barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006), a dodeljuje se mladom glumcu ili glumici do 40 godine koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru.

Pored Suzane Lukić, dosadašnji laureati su i Igor Ðorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Ðorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Ðorović i Bojan Krivokapić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar