27°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/24sata

Izvor: kurir

VOJA BRAJOVIĆ OTKRIO ISTINU KOJA ĆE VAS ZAPREPASTITI: Izgubili su kovčeg sa telom slavnog reditelja DEJANA MIJAČA!

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je komemoracija slavnom reditelju Dejanu Mijaču.

Dejan Mijač preminuo je 5. aprila u Beogradu u 88. godini, a njegove kolege i prijatelji su se okupile u JDP-u kako bi se emotivnim rečima oprostili od njega.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Među onima koji su održali dirljive govore bio je i glumac Voja Brajović koji je podelio je nekoliko misli slavnog reditelja, kao i neobičnu priču o gubtiku kovčega.

- Dejan Mijač filozof, hrabri reditelj, nenadmašni cinik. Uspeo je da svoja razmišljanja o čoveku i društvu iskaže svojim pozorišnim režijama. Ja sam ovde odabrao nešto što je njega jako okupirala u njegovim mislima, a to je o Čehovu. Ovo su neka njegova razmišljanja: 'Oko Čehova se stvarala prva velika klanica oko njegovih ideja. Treba u tom trenutku popraviti svet, a Čehov na to kaže svet je u zlu usnuo. Zanimljivo je da se na ruskom lekar zove vrač. Vradžbina u suštini znači da nema pomoći. Postoji teza šta je bolest, a šta je svet'. Zato su u njegovim dramama doktori tako bespomoćni. Dejan je naš Čehov. Lečio je pozorište - rekao je Brajović.

- Ćerka Dejana Mijača, Maja je otišla da uzme sve ono što se podrazumeva, umrlicu. Ispostavilo se da je u toj umrlici nepostojeći broj i da ne može da se izvrši preuzimanje tela i sve što se tiče sahrane. Naravno, direktorka Tamara Vučković (direktorka JDP, prim. aut.) okrene telefone, pronađe vezu sa tom administracijom, ona pitala kako je moguće i tako dalje, da bi ispalo da su brojevi prepisani iz zdravstvene knjižice, ne iz lične karte. Pozovemo mi tamošnjeg doktora, objasnimo o čemu se radi, on se potrudi da to sredi, oni naravno promene taj broj, i kažu da ta umrlica nema sada nekog značaja jer je porodica već preuzela telo i telo više nije u bolnici. Naravno, tu je Maja, tu smo svi, Tamara ponovo zove 17 puta jednu administraciju, drugu administraciju... Ja pozovem ponovo doktora: 'Ajde molim vas, pogledajte, tamo nešto nije u redu', on kaže: 'Dobro, nemoguće je, ali pogledaćemo' i otišao da proveri. Posle izvesnog vremena on se javlja i kaže: 'Dragi Vojo, porodica je preuzela telo - ispričao je Voja i dodao:

- Tu je Maja pored mene, sem ako Dejan nije živ pa vam je pobegao, hvala Bogu iz te bolnice.... Oni su se izvinjavali i onda su rekli da su ga pronašli: 'Eto i posle smrti je morao da režira' je bio komentar Mijačevog brata na celu peripetiju... I to da režira kafkijansku sudbinu administracije i posebnost - dodao je glumac.

NOVA SCENA NOSIĆE MARKOVO IME: Pozorište u Kruševcu odaje počast svom glumcu koji je ostavio neizbrisiv trag u rodnom gradu

Rediteljeve kolege su najavile da njegov ispraćaj više doživljavaju kao obeležavanje godišnjice Sterije Popovića, Nušića i drugih velikih ljudi, što je tako na kraju i ispalo. Na kraju skupa govor je održala Branka Petrić, a i Majač je pozdravljen aplauzom.

Mijač je rođen 17. maja 1934, u Bijeljini u svešteničkoj porodici. Već 1935. porodica se, posle kraćeg boravka u Bijeljini, vratila u Valjevo, gde je 1944. završio osnovnu školu, a 1952. gimnaziju.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar