8°C

Beograd

NOVE IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA: Ulaz je slobodan za sve izložbe u Likovnoj geleriji, Artget i Podroom!

U Kulturnom centru Beograda 14. januara biće otvorene tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora.

U Galeriji "Artget" biće postavljena izložba fotografija "Fabrics of Socialism" Vesne Pavlović, koja predstavlja vizuelno umetničko istraživanje fotografskog arhiva Muzeja Jugoslavije.

Kroz specifično razvijene umetničke intervencije, umetnica koristi fotografski arhiv kao sredstvo dijaloga na temu prikazivanja istorije kroz fotografiju.

Radovi Vesne Pavlović stvaraju tenziju između privatnih momenata i kolektivnog sećanja, a zasićenost fotografija kolektivizmom i prepoznatljivim simbolima jugoslovenskog socijalizma kao nečim dalekim i egzotičnim, evocira socijalističku utopiju i grandioznu istoriju.

U Likovnoj galeriji biće otvorena izložba "Kritičari su izabrali 2019: Umetnik (ni)je prisutan", autorke Danijele Purešević.

Na izložbi učestvuju umetnici Dejan Anđelković, Jelica Radovanović, Dejan Atanacković, Miomir Grujić Fleka, Milovan Destil Marković, Stevan Markuš, Boris Miljković, Predrag Nešković, Igor Stepančić i Jusuf Hadžifejzović.

Ciklus "Kritičari su izabrali" tradicionalna je izložba koja se organizuje od 1967. godine, a izdanje Danijele Purešević, laureata nagrade "Lazar Trifunović" za 2016, istoričara umetnosti i dugogodišnjeg urednika Redakcije za kulturu RTS-a, posvećeno je istraživanju (ne)prisutnosti umetnika na našoj sceni, odnosno problemu (dis)kontinuiteta.

U Galeriji "Podroom" biće otvorena izložba dvojice autora, Predraga Terzića iz Srbije i Ivar Vermae iz Estonije, sa crtežima, video i audio instalacijama.

Novi ciklus Terzićevih radova, koji je nastajao baš za prostor galerije, nastavlja da se bavi ispitivanjem teme povezanosti sporta i umetnosti, kojom se autor bavio i ranije.

Publika će biti pozvana da sama otkriva specifične momente igre na zidovima galerije prolazeći i sama kroz osećaje nelagode, skučenosti, neizvesnosti dok se bude suočavala kako s ličnom, tako i sa individualnom borbom igrača koji traže mesto na terenu i njihovom borbom da opstanu, a koja ponekad može biti i fatalna.

S druge strane, Vermaeovi radovi bave se sličnim tema, ali na primerima drugačijih kolektivnih akcija poput demonstracija, plesa i korporativnih sportskih aktivnosti, koje se sve dešavaju u ambijentu klasične arhitekture koja polako nestaje i menja se.

Na ovaj način autor dokumentuje i analizira postojeću infrastrukturu skrećući pažnju na zatrpanost podacima i informacijama, kao i iskrivljenu sliku o kolektivnosti.

Ulaz je slobodan na sve izložbe.

Izvor: Tanjug
Foto: www.kcb.org.rs/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar