-1°C

Beograd

"OVO JE ZEMLJA ZA NAS- POKRENI SE ZA ŽIVOTNU SREDINU":  Izložba karikatura i kratkog stripa otvorena je večeras u ULUS-u!

Izložba karikatura i kratkog stripa "Ovo je Zemlja za nas - pokreni se za životnu sredinu!" otvorena je večeras u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Beogradu.

Karikature su deo nacionalnog konkursa koji je organizovan u okviru kampanje zaštite životne sredine "Pogledaj oko sebe", koju realizuju Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a čiji je cilj podizanje svesti o značaju zaštite prirode.

Konkurs je trajao je od 15. maja do 10. juna i na konkurs je pristiglo ukupno 125 radova.

Na otvaranju izložbe predstavnica Delegacije EU u Srbiji Maja Vučković-Krčmar prenela je čestitke ambasadora Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija pobednicima konkursa koji je istakao da njihovi radovi zaslužuju sve najbolje ocene žirija.

- Vi ste u slikama sumirali sve one poruke koje smo mi želeli da prenesemo tokom kamapnje, a to je da ponovo promislimo o našem ponašanju prema životnoj sredini, da pogledamo gde smo i šta možemo da uradimo za bolju životnu sredinu, vazduh, vodu- poručio je Fabrici, a prenela Vučković-Krčmar.

Fabrici je zahvalio svim finalistima i učesnicima konkursa, a posebno najmlađoj učesnici Petri Budišin na hrabrosti da učestvuje na konkursu, uz poruku da njen primer svedoči da postoji nada za ovu planetu sa novim generacijama koje su svesne zaštite životne sredine.

Karikaturista i član žirija Jugoslav Vlahović kažao je da su takve izložbe šansa da neki mladi i nepoznati autori skrenu pažnju na sebe, kao i da im to bude stimulacija za dalji rad.

Podsetio je da ovo nije prva izložba koja za temu ima zaštitu životne sredine i koju je podržala EU, te da su takve izložbe bile 2013. i 2014. godine, a kroz šalu je rekao da se nadao da će izložba biti dan ranije kako bi je otvorio francuski predsednik Emanuel Makron.

- Ali dobro, to nije moglo da se sredi, iako se, kako sam pročitao, jedan od potpisanih ugovora odnosio na saradnju Francuske i Srbije na planu stripa. To je stvarno jedna lepa vest o nekoj budućoj saradnji, tu će se, pretpostavljam, i karikaturisti priključiti kako bi Francuska, Srbija i Evropa podigli značaj stripa i karikature na viši nivo- rekao je Vlahović.

Karikaturisa i član žirija Predrag Koraksić Koraks kazao je da nije siguran kakvog će uticaja imati izložba na opštu sliku u Srbiji i koliko se vodi računa o ekologiji, dodajući da je izložba u svakom slučaju pokušaj za kji se nada da će doneti eku korist.

Mesto člana žirija je prihvatio, istakao je, kako bi prepoznao neki novi talenat koji će uspeti da dostigne ono što su Petričić, Vlahović i on uradili.

Prvu nagradu (vaučer u vrednost od 500 evra) osvojio je Pál Léphaft, za karikaturu "Noe2019", drugu nagradu (vaučer u vrednost od 350 evra) dobio je Radoslav Jakovljević za karikaturu "Selfi", dok je dobitnik treće nagrade (vaučer u vrednosti od 200 evra) Zoran Marković za rad nazvan "Skockali smo je".

U žiriju su bili Koraksić, Vlahović, Vučković-Krčmar, te Nataša Beširević, koja je ključni komunikacioni ekspert projekta "Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti IPA programa", oni su odabrali 36 autora, finalista, a njihovi radovi takođe su prikazani na izložbi.

Izložene radove posetioci će moći da pogledaju i Galeriji ULUS-a do 24. jula.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar