4°C

Beograd

ZELENOVIĆ: Sa Palića niko nije otišao nezadovoljan!

Festival evropskog filma Palić, 26. po redu, počinje 20. jula, ove godine ima više od 130 filmova, dve nove selekcije, a osnivač i direktor Radoslav Zelenović kaže da je najvažnije što nijedan gost nikada nije otišao nezadovoljan.

Od novih filmova Pedra Almodovara, Kena Louča i braće Darden, koji su već ušli u istoriju filma, do debitanata koji pretenduju da se nađu tamo, od ostvarenja nagrađenih na velikim festivalima do dokumentaraca koji se bave gorućim problemima današnjeg društva, biće na programu festivala.

- Svaki festival želi da na svom programu, u sedam dana ima Almodovara, Kena Louča i braću Darden. S druge strane, to je dobra mogućnost svima nama da vidimo nove autore, a njima opet da vide gde su u odnosu na velikane. Nažalost, najčešće kada odaberemo filmove na Kanskom filmskom festivalu u maju, nemamo vremena da kontaktiramo agente autora i dovedemo ih na Palić, ali iskustvo nam govori da mnogi mladi autori, koji su na festival došli pre desetak godina, sada su ono što čini esenciju evropskog filma - istakao je Zelenović.

Skreće pažnju na mogućnost da publika, ali i svi koji se bave filmom, vide gde se mladi autori kreću danas, koja su njihova interesovanja, sa kojim problemima se suočavaju na svom početku.

- Ovogodišnji festival vidim kao dobro mesto gde ćemo se ponovo susresti sa evropskim filmovima koji otvoreno, kritički govore o vremenu u kome živimo, a problema kao što znamo, ima mnogo - istakao j Zelenović.

Teme koje preokupiraju evropske autore, primećuje, su sve ono što muči i Evropu i evropsku zajednicu i nas koji nismo deo te zajednice - od migranata do ličnih, intimnih problema i načina života, snalaženja u onome što se dešava u Evropi i izvan nje.

- Godinama dobijamo primedbu da su filmovi na Paliću dosta teški, da ljudi izlaze izmučeni onim što gledaju, ali vremena su takva. Film je odraz i ogledalo vremena u kome živimo, a s druge strane svedoci smo da Letnja pozornica i svi ostali prostori budu puni i da za svaki film, bilo da dolazi iz Letonije, Rumunije, Španije, Makedonije, Slovenije ili Srbije, uvek ima zainteresovanih - rekao je Zelenović.

Primećuje mnogo mladih na Paliću, ali i onih koji su stasavali uz festival.

- Ta vernost našem festivalu je deo edukacije koju smo godinama sprovodili na našem festivalu. Kada smo 2003. Blažo Perović i ja odlučili da naš festival bude isključivo festival evropskog filma, to je bilo veliko iznanađenje za sve i veliki rizik, jer evropski film nije imao sigurno utočište ni na bioskopskom repertoaru, ni na televiziji, ali se pokazalo da taj potez nije bio loš i 2017. smo proglašeni za najbolji evropski festival što je veliko priznanje za zemlju koja nije članica EU - istakao je Zelenović.

- Možda preterano zvuči, ali mi jesmo bili perjanica tog ulaska u Evropu kroz film, kulturu što se pokazalo i ovom nagradom i svim onim što se dešavalo na festivalu - dodao je on.

Festival su u proteklih 25 godina posetili Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl, najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije kao dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" koju su ovoga puta poneli reditelj Rajko Grlić i scenograf Miljen Kljaković Kreka.

- Ono što mene kao osnivača raduje, to je što nikada nisam čuo da je neko sa festivala otišao nezadovoljan, bilo da su u pitanju velike zvezde poput Brajana Koksa ili naši autori. To je prava satisfakcija za nas koji radimo festival - rekao je Zelenović.

Festival je tokom godina pomogao razvoj infrastrukture u Subotici i na Paliću kada je prikazivanje filma u pitanju, te je tako renovirana sala na Otvorenom univerzitetu u Subotici, bioskop "Abazija" na Paliću, Letnja pozornica je postala potpuno funkcionalna, a san organizatora je da Velika terasa postane festivalski centar.

- Nadam se dobrom festivalu i da će ponovo svi otići zadoljni - zaključio je Zelen.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad