5°C

Beograd

JEDINSTVENA PRILIKA U BEČU: Slike Karavađa i skulpture Berninija na jednom mestu!

Zaljubljenici u likovnu umetnost, pre svega baroknu, ne bi trebalo da propuste jedinstvenu priliku da u Beču u njegovom Muzeju istorije umetnosti, ove jeseni vide izložbu slika Karavađa i skulptura Berninija.

Uz ovu dvojicu velikana koji su značajno doprineli popularisanju baroka u Evropi, na izložbi koja se otvara 15. oktobra biće predstavljena i dela manje cenjenih slikara i vajara koji su sledili primere Karavađa i Berninija, poput Artemisije Đenileši, Anibala Karačija, Nikole Pusena...

Dela Mikelanđela Marisija da Karavađa i vajara Đanija Lorenca Berninija nisu nikada bila zajedno izložena i ovo je prva prilika da se vidi u kojoj meri su njih dvojica, radeći u različitim materijalima, sledili iste ideje, da se akteri koje prikazuju kreću naglo, dramatično birajući iste ili slične religiozne teme.

Obojici je bilo bitno da prikažu emocije. U Austriji se čuva najviše Karavađovih slika, ali će za ovu priliku biti pozajmljene najvažnije slike iz svih muzeja u svetu. Izložba će biti otvorena do 19. januara i uvrštena je među najvažnije izložbe ove jeseni u Evropi.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ Emisije RTVojvodine/ Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar