Izvor:
24.11.2019 u 19:17
0

NAJCENJENIJI EGIPTOLOG NAJAVIO: Opera o Tutankamonu i u Beogradu! (FOTO)

Najpoznatiji svetski arheolog i najcenjeniji egiptolog, Zahi Havas, održao je danas besplatno predavanje u "Kombank" dvorani na kojem je govorio o istraživanjima u Dolini kraljeva i novom muzeju u Kairu.

Havas je ovogodišnji laureat nagrade "Braća Karić", koja će mu biti uručena 25. novembra na svečanosti u Narodnom pozorištu, i u Beograd je stigao na poziv Karić fondacije.

Između ostalog lik i delo slavnog egiptologa poslužilo je kao isnpiracija Stivenu Spilbergu i Džordžu Lukasu za lik Indijane Džonsa u istoimenom holivudskom filmskom serijalu.

Havas se pre predavanja obratio novinarima u Kombank dvorani i istakao da zajedno sa svojim timom u Egiptu radi nešto veliko čemu će se radovati čitav svet.

– U januaru sledeće godine prebacićemo sve kraljevske mumije iz starog u novi muzej. To prenošenje mumija u dužini od osam kilometara između dva muzeja prenosiće ceo svet. Sledeće godine otvaramo novi Veliki muzej u Kairu koji gradimo od 2005. godine. Biće to najveći muzej i najveći spomenik kulture u čitavom svetu. Za dva meseca svi egipatski umetnički predmeti koji su u vezi s Tutankamonom biće prebačeni iz starog u novi Veliki muzej i po svemu sudeći to će takođe biti događaj koji će ceo svet pratiti – kazao je Havas.

Prema njegovim rečima, Tutankamon će biti apsolutni junak u svetu arheologije sledeće godine.

"Tutankamon će biti u fokusu pažnje svetskih medija sve do 4. novembra 2022. godine kada će se obeležavati 100 godina od otkrića njegove grobnice, ne samo u Egiptu već u celom svetu", kazao je Havas i dodao da je napisao operu posvećenu Tutankamonu

Kako kaže, nedavno je saznao da je opera "Aida" izvedena pre 148 godina i izbog toga je sam napisao operu posvećenu Tutankamonu za koju je muziku komponovao Italijan Leno Zabroni.

"Zabroni sledeće nedelje dolazi u Kairo kako bi potpisali ugovor o izvođenju opere posvećene Tutankamonu na otvaranju Velikog muzeja u Kairu sledeće godine. Nakon premijere u Kairu, opera će biti izvedena u Parizu, ali i u beogradskom Narodnom pozorištu", najavio je Havas i dodao da će 4. novembra 2022. godine opera biti izvedena i u Dolini kraljeva u Egiptu.

Slavni arheolog najavio je i živi prenos otvaranja dva sarkofaga na televizijskom kanalu Diskaveri.

– Pred celim svetom otvorićemo 7. aprila dva zapečaćena kovčega za koje verujem da su najznačajnija arheološka otkrića u posleđih deset godina u Egiptu. Takođe radimo na dva velika projekta. Prvo je ogromno iskopavanje u Dolini kraljeva, najveće nakon traganja za Tutankamonovom grobnicom. Pokušavam da nađem grobnicu Nefertiti. Skeniraćemo i 20 kraljevskih mumija i proverićemo njihov DNK. Takođe, pokušaćemo da proverimo kako Tutankamon umro jer smo sigurni da nije ubijen. Predpostavljamo da je imao infekciju – kazao je Havas.

O nagađanjima i pretpostavkama o grobnici Kleopatre, kaže da sarađuje sa arheološkinjom iz Dominikanske Republike koja pretpostavlja da Kleopatra i Marko Antonije imaju zajedničku grobnicu.

"Verujem da ta grobnica pored Kleopatrinog hrama koja je trenutno pod vodom… Videćemo", kazao je Havas i dodao da bi pronalazak grobnice Nefertiti u Dolini kraljeva bila kruna njegove karijere.

Ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli kazao je da Srbija i Egipat slave 111 godina diplomatskih odnosa i da ovako vredni kulturni događaji doprinose saradnji dve prijateljske zemlje.

– Kulturni aspekt je najvažniji u razvijanju odnosa Egipta i Srbije. Havas je najbolji predstavnik ideje Egipat za sve – kazao je Alguvejli.

Milanka Karić, osnivač i počasna predsednica Karić fondacije, kazala da se organizacija koju vodi trudi da bira najbolje među najboljima.

– Havas nam je učinio veliku čast prihvatanjem naše nagrade. Naša porodica je očarana radom velikog egiptologa i sigurna sam da naš gost oseća veliku ljubav koju mu pruža naša porodica – kazala je Milanka Karić.

Uz Zahija Havasa, 25. novembra u Narodnom pozorištu nagradom Braća Karić biće ovenčani i Željko Obradović, jedan od najuspešnijih srpskih, jugoslovenskih i svetskih košarkaških trenera, Vaclav Dvoržak, filmski i televizijski reditelj i politički analitičar, Žak Ogar, pukovnik i bivši komandant francuskih specijalnih snaga na Kosovu i Metohiji, i Marilina Veka, novinarka i književnica iz Rima.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter