32°C

Beograd

Photo: Wikipedia

Izvor: Alo.rs

MARINA ABRAMOVIĆ Otkriva da li je satanista ili veštica

Majkrosoft je pre dve nedelje na svoj YouTube nalog postavio film o Marini Abramović, "poznatoj po tome što je svoje telo gurala do krajnjih granica".

Ovaj materijal više bi podsećao na klasičan marketing, da nije izazvao brojne teorije zavere da se radi o širenju satanizma.

Rad umetnice iz Srbije može biti nasilan, ponekad krvav, ali je Majkrosoftov video bio bezazleniji, fokusiran na performans "Život", u kojem posetioci muzeja nose posebne slušalice i čini se kao da se Abramovićeva pojavljuje pred njima.

Ubrzo nakon što se film pojavio, rasplamsao je diskusiju na društvenim mrežama , a čak su se pojavile optužbe na račun Majkrosofta da sarađuje sa "vešticom", "stručnjakom za crnu magiju" i "luciferovim sledbenikom".

IGOR JURIĆ RAZOTKRIO JEDNU OD NAJMOĆNIJIH ŽENA IZ SRBIJE Ona je povezana sa pedofilima (FOTO)

Kako se diskusija širila, YouTube snimak je za četiri dana dobio više od 24 000 "dislajkova".

Marina Abramović, je u telefonskom razgovoru za Njujork Tajms rekla da nije konsultovana pre nego sto je Majkrosoft uklonio video i dodala da veoma retko komentariše napade teoretičara zavere, jer ne želi da ih ohrabruje.

- Moram da otvorim svoje srce i dušu. Stvarno želim da pitam ove ljude da li možete da prestanete sa tim. Možete li me prestati uznemiravati? Možete li videti da je to samo umetnost kojom se bavim 50 godina - rekla je Abramovićeva.

Teorija zavere, seže do oktobra 2016. godine, kada je VikiLiks objavio hakovane e-poruke Džona Podesta, prvog čoveka u kampanji Hillari Klinton, a jedan od njih bio je adresiran na Marinu Abramović.

Tu se vodila diskusija o pozivu Podeste na večeru u svom domu, nazvanu Spiritualno kuvanje.

Abramović je rekla da je "Spirit Cooking", naziv knjige i performansa u kome ona na zidovima italijanske galerije ispisuje recepte u krvi i poziva na nekoliko jedostavnih jela za oko 20 ljudi koji su potom donirali sredstva za njen umetnički institut.

- Zabavljali smo se. Nije bilo ljudske krvi, bebe ili orgija - rekla je, i dodala da je mislila, kada su počele da iskaču te teorije zavere, da je to "samo obična ludost".

- Ja sam umetnica, a ne satanista - rekla je Abramovićeva i dodala da je očekivala da te teorije nestanu za nedelju, dve ali nisu. Od tada kaže prima brojne pretnje smrću poštom, ponekad i tri dnevno.

Komentari korisnika (3)

Nena

Proćićeš kao i tvoja umetnost! Karma je drug ali i prava kučka Kada nam ne dahće za vratom, čeka nas iza ugla

Ljiljana

Pa koji je to pravac u umetnosti u pitanju, mogla bi da objasni da razumemo. Fotografija koju je objavio gospodin Jurić, pripada li i ona kao"umetničko delo"ovog nepoznatog umetničkog pravca. A kako nije ranije obelodanjeno i zato me interesuje, koliko je takvih "umetnika" u Srbiji ili je ona jedina, moje mišljenje je da se ona namerno eksponirai tako provocira... A ubeđena je da je apsolutno zaštićena...

Mateja

Gorece vecno u paklu.


Ostavite komentar