10°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/ RegionalnaTVBanatVršac

Izvor: Novosti.rs

UMETNIK KOJI JE ZADUŽIO SRBIJU: Preminuo Zvonimir Santrač

AKADEMSKI slikar Zvonimir Santrač, umetnik koji je svojim delima i angažovanjem u oblasti kulture zadužio svoj Vršac i Srbiju, preminuo je danas u 69. godini, posle teške bolesti.

VAŽNO

HOROR! Devojka (25) izbodena NOŽEM na Koteškom putu!

JEZIVI DETALJI UBISTVA: Vukićevića NAMAMILI najbliži, bio ubeđen da ga vode da UBIJE BELIVUKA

Bugarski političar opleo po Srbiji: Ne dopada mu se istina

U raketnom napadu, u izraelskom gradu Sderotu POGINULO DETE

Njegov poseban umetnički izraz, koji je uvek pomerao granice, najviše će ostati upamćen po instalaciji „Balkanski voz sudbine“, koju je 1996. prikazao na železničkoj stanici u Vršcu, a potom i u Novom Sadu i Beogradu.

To je najveća prostorna instalacija realizovana u regionu, koja je inverzijom putničkih vagona u teretne prikazivala umetnikov osvrt na holokaust, migracije devedesetih godina prošlog veka i u doba globalizacije, a ilustrovala je i degradacijski proces u sistemu finansiranja umetničke produkcije.

Santrač je dobitnik brojnih umetničkih nagrada širom bivše Jugoslavije, gde je izlagao i samostalno i grupno. Amerikanci su ga čak svrstali u najznačajnije umetnike sa našeg prostora 20. veka. Autor je i dva značajna vršačka spomenika, posvećena Bori Kostiću i ruskom generalu vršačkog porekla Đorđu Emanuelu Arsenijeviću, koji se nalaze u Ruskom parku u tom gradu. 

Poslednjih godina, gotovo do pred smrt, bio je direktor Gradskog muzeja u Vršcu, u čiji rad je uneo mnogo novina. Komemoracija u čast ovog znamenitog Vrščanina biće priređena u petak, 14. maja, u kongresnoj dvorani Centra „Milenijum“, dok će se sahrana obaviti sutradan na Gradskom groblju u Vršcu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar