-2°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Novosti

IZLOŽBA "VEK I PO SRPSKE ŠKOLE GLUME" biće predstavljena 10. septembra u Trsteniku!

U Likovnom salonu Narodnog univerziteta u ovom gradu, od 19 sati publika će moći da pogleda postavku koju je Katedra za glumu FDU prvi put priredila u saradnji sa Jugoslovenskoom kinotekom povodom 150 godina od početka dramskog školovanja u Srbiji. 

PROČITAJTE JOŠ:OTVOREN FESTIVAL U NIŠU - "Teatar na raskršću"

Izložbu u Trsteniku otvoriće profesori Pavle Lazić i Saša Sailović, kao i profesionalna glumica Andrea Ržaničanin iz Trstenika. Kako je rečeno uoči otvaranja izložbe u Jugoslovenskoj kinoteci, počeci školovanja dramskih umetnika u Srbiji vezuju se za odluku Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869.godine,kada je osnovna Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog.

- Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi i svoj konačni oblik stekli 1948. godine osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima - kažu na FDU.

PROČITAJTE JOŠ:USKORO POČINJE DEČIJI POZORIŠNI FESTIVAL U SUBOTICI!

Izložba sadrži dokumente, teatrografsku građu, arhivske snimke, fotografije, video i audio materijale, kao i druga svedočanstva koja neposredno pokazuju kontinuitet školovanja glumaca kod nas. Projekat "Vek i po srpske škole glume“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad