3°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/ekapija

Izvor: Tanjug

Otvorena međunarodno priznata izložba "Samoodrživi grad" u Beogradu

Golden Rose ad

U Beogradu je danas otvorena izložba "Samoodrživi grad" na kojoj je predstavljen projekat o korišćenju podzemnih struktura Beograda, čiji je autor ove godine izabran da predstavlja Srbiju učešćem na prestižnom Bijenalu arhitekture i urbanizma u Seulu.

Izložbu su u "Galeriji Beograd" otvorili autor projekta, arhitekta Danilo Dangubić, i glavni urbanista Beograda Marko Stojčić.

PROČITAJTE JOŠ:  SUPER VEST ZA SVE DEVOJKE! MANESKIN stiže u Beograd!

Stojčić je rekao da ideja o korišćenju podzemnih struktura Beograda znači drugačije shvatanje prostora.

"Beograd nema raspoloživih prostora za dramatično širenje, što je autor i zapazio, te se njegov koncept zasniva na tome da glavni grad treba da siđe i ispod ''kote nula'', odnosno u podzemlje", rekao je Stojčić.

Dodao je da je to prostor koji je primeren za različite sadržaje i kao primer naveo projekat metro sistema čija će realizacija uskoro početi, a koji će u oko 96 odsto svoje trase ići pod zemljom.

Naveo je da se arhitekta Dangubić bavio jednim drugim gradskim projektom - tunelom koji će povezivati savsku i dunavsku obalu, koji za prevashodni cilj ima da skrati vreme putovanja kroz centar grada, ali i da se automobilski saobraćaj umanji na tom prostoru, čime će se smanjiti i zagađenje.

PROČITAJTE JOŠ: Narodno pozorište Sombor počinje novu sezonu

"S druge strane, omogućiće se i proširenje pešačkih zona, što je jedna od najvažnijih strateških stvari u saobraćajnoj hijerarhiji u Beogradu", rekao je Stojčić, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Stojčić je pojasnio da je iz perspektivne podzemne arhitekture upravo pešak taj koji najbolje može da "komunicira" sa nadzemnom arhitekturom.

Glavni urbanista je ukazao da su ove ideje u skladu da svetskim trendovima i pozvao investitore da razmisle o ovakvom vidu buduće izgradnje.

Dangubić je izrazio veliku zahvalnost Gradu na podršci i precizirao da je koncept "samoodrživog grada" zadatak svakog grada.

PROČITAJTE JOŠ:  Austrija izdala poštansku marku izrađenu od FFP2 maski

"Beograd je kroz istoriju opstao i meni je kao metropola, sa svim kapacitetima i potencijalima, bio povod za ovaj projekat. Zaslužuje najbolju arhitekturu i urbanistička rešenja, zbog čega prikazujemo pravu lepezu ideja, koje mogu da se iskoriste", istakao je Dangubić.

Precizirao je da je u ovom saobraćajnom tunelu predviđeno 13 stanica.

"Automobilski saobraćaj je spušten pod zeml4ju, a onda su kreirani objekti tranzicije kojima se ljudi penju ili spuštaju. Tako je, primera radi, dato 13 garaža kojima se pristupa sa dna, a ne sa površine", naveo je autor izložbe.

U saopštenju se dodaje da će izložba biti otvorena građanima za posetu do 31. oktobra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad