2°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

Otvorena izložba "POVRATAK GENARALA" u prisustvu predstavnika značajnih kulturnih institucija Srbije i Rusije

Golden Rose ad

 Izložba "Povratak generala - 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju", čiji je autor prof. dr istorijskih nauka Aleksej Timofejev, otvorena je danas u Istorijskom muzeju u Beogradu u prisustvu predstavnika značajnih kulturnih institucija Srbije i Rusije.

PROČITAJTE JOŠ: SPEKTAKL U NAJAVI: AMERIČKI IGRAČI STIŽU I NA NOVOSADSKU SCENU

-Veoma sam zadovoljan što poklanjamo sve više pažnje našoj saradnji, našem bratstvu i junaštvu tokom borbe protiv Turaka u Srpsko-turskim ratovima. Istorija nam je potrebna ne samo iz radoznalosti, da jednostavno saznamo više, već i za budućnost, za čuvanje naših zajedničkih tradicija, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanom otvaranju postavke.

-Na ovoj ozložbi izloženi su brojni artefakti iz vremena kada je sa svojim dobrovoljcima general Černjajev došao u pomoć srpskom narodu. To je sve iz našeg glavnog istorijskog muzeja i cilj je predstavljanje izuzetnog značaja tih fondova, istakla je zamenica ministra kulture Rusije Olga Sergejevna Jarilova.

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić navela je da je bilo dosta građe i dijaloga u okviru ove manifestacije i da je zadovoljna što je to upriličeno i uprkos trenutnim okolnostima.

PROČITAJTE JOŠ: Muzej otvara vrata na Svetski dan turizma

-Realizacijom ove izložbe neguju se i razvijaju tradicionalne srpsko-ruske veze, a istovremeno se otvara prostor za buduće generacije na kojima će biti da održe to prijateljstvo... Očekujem da ćemo ovim putem doći do realizacije novih vidova saradnji i projekata, rekla je Vanušić.

Postavku organizuju Istorijski muzej Srbije, Državni istorijski muzej u Moskvi i Ruski dom u Beogradu.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ministarstvo kulture Ruske federacije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad