29°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Novosti

NESVRSTANI U POSETI MUZEJU: Adligat otvorio vrata gostima iz afričkih i azijskih zemalja, ali i slepima i slabovidima

Predstavnici više azijskih i afričkih zemalja koji su došli u Beograd na obeležavanje godišnjice Pokreta nesvrstanih, predstavnici značajnih američkih kompanija, kao i gosti iz Slovenije, posetili su ovih dana muzeje Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Za Dane evropske baštine, Adligat je posetilo više grupa posetilaca u saradnji sa Opštinom Voždovac, a povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih organizovan je i poseban program za slepe i slabovide.

PROČITAJTE JOŠ: Vladimir Pištalo o obnovi biblioteke na Kosančićevom vencu uništene 6. aprila 1941.

- Muzeji Udruženja Adligat su tokom 2019. godine primili skoro 10.000 posetilaca. Onda je zbog epidemije usledio drastičan pad, a prethodne nedelje imali smo ponovo, posle dužeg vremena, veliki broj poseta iz zemlje i inostranstva. U četvrtak smo prvu posetu imali u 8 ujutru, a poslednju u 11 uveče – naši kustosi su vodili ture do jedan posle ponoći! Sve grupe su bile podeljene tako da imaju mali broj ljudi, i svi su se pridržavali epidemioloških mera. Iako nesporno rizik postoji, veoma nam je drago da je ponovo moguće, u ograničenoj meri, normalnije raditi. Uskoro ćemo uvesti i ulaz sa kovid propusnicama – samo za vakcinisane ili sa obaveljenim testom - kaže Viktor Lazić, osnivač Udruženja Adligat.

Među posetocima bile su i četiri delegacije iz Indonezije.

 Kada su predstavnici Adligata bili u poseti Indoneziji, Fadli Zon, tada potpredsednik njihovog parlamenta, naredio je da se, tokom praznika, specijalno za našu posetu, otvori sala za zasedanja i skupštinski muzej jedne od najvećih država na svetu. Sada smo mi, specijalno za posetu njegove supruge i prijatelja, neposredno pred ponoć, otvorili svoja vrata i pokazali joj bogatstvo koje čuvamo, u specijalnoj, noćnoj muzejskoj turi - Lazić.

- Ovo je blago celog sveta - u više navrata je rekla gospođa Zon.

Povodom Dana slepih, slabovidi i slepi posetioci su, po prvi put, mogli da opipaju knjigu od pirinča, svile ili bambusa, stranice načinjene od listova palmi, te razne vrste pergamenta, Kirov cilindar – prvu povelju o ljudskim pravima, knjige u obliku ogrlica, inuitska (eskimska) čudovišta od kostiju, ali i stare afričke maske. Mogli su i da opipaju orman kraljice Natalije Obrenović iz Legata porodice Leko, kao i nekoliko ličnih predmeta značajnih srpskih pisaca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar