Izvor: Tanjug
20.10.2021 u 08:31
0

Van Gogova slika vredna 30 miliona dolara na aukciji

Sto godina nakon što je poslednji put viđena u javnosti, slika Vinsenta Van Goga koju su nacisti zaplenili odlazi na aukciju u njujoršku galeriju „Kristi“, na kojoj se očekuje da će biti prodata za oko 30 miliona dolara.

Akvarel sa temom žetve, pod nazivom „Gomile pšenice“, koji je Van Gog naslikao 1888. godine, kada se povukao na selo u Francuskoj zbog lošeg zdravlja, prikazuje žene koje rade na poljima u Arlu u Francuskoj, prenose strani mediji. 

PROČITAJTE JOŠ: IZLOŽBA O ARHITEKTI BRANKU PEŠIĆU

Prema katlogu aukcijske kuće „Kristi“, slika je prvobitno pripadala Van Gogovom bratu Teu, a kasnije je dobila novog vlasnika, jevrejskog industrijalca Maksa Meirovskog, koji je sliku kupio 1913. godine, ali je suočen sa antisemitskim progonom u Nemačkoj bio primoran da pobegne iz zemlje, a sliku je poverio nemcu koji je trgovao umetninama u Parizu.

Slika je zaim dospela u vlasništvo Mirjam Karoline Alekadrine de Rotšild, koja je nakon izbijanja Drugog svetskog rata pobegla u Švajcarsku. 

PROČITAJTE JOŠ: NESVRSTANI U POSETI MUZEJU: Adligat otvorio vrata gostima iz afričkih i azijskih zemalja, ali i slepima i slabovidima

Nemci su tokom rata opljačkali kolekciju Rotšildovih, u kojoj je bila i slika „Gomile pšenice“, koja je 1941. prebačena u nacionalnu galeriju „Že de pom“ u Parizu, u kojoj su nacisti čuvali dela koja su smatrali „degenerisanim“, a nakon toga je završila u zamku „Šlos kogl“ u Austiji, gde je ušla u neimenovanu privatnu kolekciju.

„Gomile pšenice“ je poslednji put viđena u javnosti 1905. godine kada je bila eksponat na retrospektivi Van Gogovih slika u muzeju „Stedelijk“ u Amsterdamu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter