Izvor: HappyBSC
20.02.2022 u 13:30
0

OVO JE NAJSKUPLJA SLIKA NA SVETU! Ne, nije u pitanju „Mona Liza“

Da li ste se nekada pitali koliko vredi Da Vinčijeva “Mona Liza”? Procenjuje se da ovaj mali potret Lize del Đokondo vredi više od 850 miliona dolara. Međutim, budući da nema izgleda da će muzej Luvr staviti na prodaju to vanserijsko delo renesansne umetnosti, prvo mesto na listi najskupljih slika svih vremena, zauzima jedno drugo Leonardovo delo.

Predstavljamo vam listu od 3 najskuplje slike ikad prodate na aukcijama širom sveta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

3. “Igrači karata”, Pol Sezan – 250 miliona dolara



Kraljevska porodica Katara trenutno je u vlasništvu Sezanovih “Igrača karata”, slike iz njegovog perioda post-impresionizma.

Istoričari umetnosti veruju da je on birao temu igrača karata, jer su oni bili neka verzija ljudske “mrtve prirode”. Takođe je verovatno bio inspirisan radom čuvene braće Le Nen s početka 17. veka koji su više puta slikali kockare i igrače društvenih igara.

2. “Razmena”, Vilem de Kuning – 300 miliona dolara



Ulje na platnu holandsko-američkog apstraktnog ekspresioniste Vilema de Kuninga dimenzija 200 x 175 cm jedan je od njegovih prvih apstraktnih pejzaža koji je označio promenu u njegovom stilu, pod uticajem umetnika Franca Klajna.

U septembru 2015. ga je kupio čuveni kolekcionar Kenet C. Grifin za 300 miliona dolara, što je ovu sliku učinilo najskupljom na svetu sve do 2017. kada je rekord oborio Leonardov “Spasitelj sveta”.

1. “Spasitelj sveta”, Leonardo da Vinči – 450,3 miliona dolara



“Salvator Mudi” ili “Spasitelj sveta” jedna je od najkontroverznijih slika o čijem se poreklu i dalje raspravlja, a vodi i jedna od najskupljih parnica u istoriji trgovine umetničkim delima. Slika je prodata nepoznatom kupcu u novembru 2017. za 450,3 miliona dolara, a spekuliše se da se trenutno nalazi u vlasništvu saudijske kraljevske porodice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter