Izvor: Tanjug
10.03.2022 u 14:54
0

Domu omladine Beograda (DOB): Martovski festival od 29. marta do 2. aprila

Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda (DOB), najavili su danas organizatori.

Umetničcki direktor 69. Martovskog festivala Dejan Dabić je na konferenciji za novinare u DOB-u rekao da će u takmičarskom programu biti prikazano 77 filmova, a da je ove godine prvi put uvedena kategorija međunarodni kratkometražni film u svim filmskim rodovima, kao i strukovne nagrade za scenario i animaciju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako je najavljeno, žiri u kome su reditelji Lordan Zafranović, Milan Nikodijević i Dragomir Zupanc, profesor dramaturgije kratkog filma Hajnc Hermans i producent Ðanfilipo Pedote odlučivaće o dobitniku Gran prija Martovskog festivala.

Žiri će odlučivati i o nagradama za najbolje domaće filmove u kategorijama za dugometražni dokumentarni, kratkometražni dokumentarni, eksperimentalni i video art, animirani i kratki igrani film, a najavljeno je da je ove godine novina u međunarodnom takmičarskom programu zastupljenost svih rodova kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani kao do sada.

Na Martovskom festivalu biće dodeljene i strukovne nagrade za režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka. O filmovima koji su ušli u takmičarski program odlučivala je selekciona komisija u kojoj su rediteljka Dragana Latinović, snimatelj Darko Ković, montažer Igor M. Toholj i dramaturg Ivan Velisavljević.

Dabić je najavio da će na otvaranju festivala biti premijerno prikazan dokumentarni film „Dobrudžanska epopeja“ srpsko-rumunskog reditelja Siniše Dragina koji sa elementima igrane rekonstrukcije govori o učešću srpskih vojnika u Dobrudžanskoj bici u Prvom svetskom radu. Prema njegovim rečima, na otvaranju Martovskog festivala biće dodeljena i nagrada za životno delo čiji će dobitnik biti naknadno saopšten, a festival će prirediti i omaže preminulim filmskim stvaraocima Nikoli Stojanoviću, Borivoju Dovnikoviću i Slavuju Hadžiću.

Dabić je najavio i premijeru autorskog dokumentarnog filma novinarke Radiotelevizije Srbije Sanje Dragićević Babić „Prebilovci – Tamo i kamen ima ožiljak“, koji govori o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, kao i internacionalnu premijeru „Tko se tuče taj se voli“ Danila Lole Ilića iz Hrvatske koji govori o porodičnom nasilju.

Martovski festival će obeležiti 60 godina Zafranovićevog rada umetničkom večeri uz obraćanje reditelja i prikazivanje njegovog ostavrenja „Simfonija nebeskog rada“, dok će Pedote održati masterklas o mogućnostima produkcije dokumentarnih filmova.

Predsednik odbor Martovskog festivala Andreja Mladenović je podsetio da se nakon prošlogodišnjeg dvostrukog izdanja uslovljenog okolnostima pandemije, sada ta manifestacija vraća normalnom ritmu funkcionisanja.

„Martovski festival predstavlja jedan od najdugovečnijih festivala u našoj zemlji. Ponosni smo što tu tradiciju održavamo. 69. Martovski festival je uvod u veliki jubilej. Mi ćemo sledeće godine proslaviti 70 godina festivala. Kao odbor festivala započeli smo pripreme, radimo monografiju i neke druge stvari da se obeleži veliki jubilej“, istakao je Mladenović.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je podsetio da ovaj Martovski festival već treći put priprema ista ekipa ljudi jer je „kontinuitet jako važan“, kao i da će Dabić biti umetnički direktor i sledeće jubilarne godine. Karl je ocenio da Martovski festival kao „stariji ali manji brat FEST-a ima sve uslove da se razvija“, ali je naglasio da mora „svake godine da se bori i dokazuje“ pored konkurencije u vidu sličnih festivala i drustsvenih mreža.

Prema njegovim rečima, i FEST i Martovski festival „moraju da pronalaze mlađu publiku i glavni zadatak je da ih podmladimo“. V.d. direktora DOB-a Nenad Dragović istakao je da i ove godine cilj Martovskog festivala „ostaje vrhunski umetnički i produkcioni kvalitet“, a kako je najavljeno iz te ustanove studenti filmskih akademija će kao i do sada uz indeks moći besplatno da prisustvuju projekcijama.

Organizator Martovskog festivala je DOB, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije. Prijatelj festivala je kompanija Lukoil Srbija, dok su ga podržali Austrijski kulturni forum, DPC, Living pikčers, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter