11°C

Beograd

ZA NJIH NEMA OPASNOSTI: Ove države nemaju vojsku!

Mir, mir, mir do neba - ove države nemaju vojsku.

Neke od zemalja se nikako ne isplati napasti, jer ćete u tom slučaju imati posla sa najvećim bratom, SAD-om... Veličanstvenih i mirno raspoloženih šesnaest, očito ni ne pomišljaju na rat i moguće opasnosti, s obzirom da nijedna od tih država nema vojsku! Ok, neke imaju ugovor sa drugim državama koje bi ih branile u slučaju nevolje, ali svejedno, ove države u svetu u kojem se velike sile konstantno naoružavaju, zaslužuju najmanje Nobela za mir!

Kostarika

Ustav ove zemlje koja voli mir, zabranjuje vojsku, koja tako ovde ne postoji od davne 1949. godine. Danas je zemlja dom Univerziteta za mir koji vode Ujedinjene nacije, a po istraživanju Kostarikanci su najsrećniji narod na svetu!

Lihtenštajn

Uf, oni su se vojske rešili još davne 1868. godine, i to u svrhu smanjivanja troškova. Ok, zaključeno je kako bi se vojska formirala za slučaj rata, ali teško da će ova zemlja, u kojoj nezaposlenost gotovo i ne postoji, krenuti u rat...

Samoa

Ova ostrvska, od svog osnivanja, nikad nije imala vojsku. U slučaju rata, sklopili su dogovor sa Novim Zelandom koji bi tada bio dužan braniti Samou.

Andora

U poreskom raju vojska jednostavno ne postoji. Ali, i oni su se zaštitili, pa ukoliko neko napadne Andoru, valja se čuvati besa Francuza i Španaca!

Dominika

Do 1981. godine Dominika se mogla pohvaliti vojnim snagama. Nakon '81, to više nije slučaj.

Tuvalu

Baš kao i Samoa, ni ova država nikad nije imala vojsku. Radi se o zemlji koja je članica Commonwealth-a, pa ako napadnete Tuvalu, možete se zameriti ostalim članicama.

Vatikan

Ma čekaj, a šta je sa Švajcarskom gardom? Tehnički, oni potpadaju pod papu, a ne pod Vatikan, tako da, žalim, ne računa se.

Grenada

Otkad su pre više od tri decenije Amerikanci organizovali invaziju na Grenadu, država nema svoju vojsku.

Kiribati

Još jedna država u Tihom okeanu koja nema vojsku. A i šta će im, kad ih brane strašni Australijanci i Novozelanđani!

Nauru

Ta Australija kao da je svetski policajac, pa je dužna braniti i Nauru od mogućih napada.

Sveta Lucija

Ostrvo na kojem se rado odmaraju oni dubljeg džepa, ima nekakve vojne snage, ali ne i armiju. Naime, oni su sa još nekoliko državica potpisali sporazum o Regionalnom sistemu sigurnosti.

Sveti Vincent i Grenadini

Baš kao i gore spomenutu zemlju, i Vincenta, i Grenadine, brani Regionalni sistem sigurnosti.

Solomonska ostrva

Od nemira pre 10 godina, koja su uspešno razrešili Australija i Novi Zeland, na ostrvima nema maskirnih uniformi. Možda i ima, ali kod nekog ribara, vojnika definitivno ne.

Maršalova ostrva

Zemlja koju se nikako ne isplati napasti, jer ćete u tom slučaju imati posla s najvećim bratom, SAD–om.

Palau

I za kraj, Palau, zemlja koja zaokružuje listu 16 veličanstvenih. Njih takođe, u slučaju potrebe, brane Amerikanci.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar