25°C

Beograd

OSAM ČINJENICA: Kako loš šef utiče na zaposlene?!

Na koje sve načine loš šef utiče na zaposlene. Za obavljanje nekog posla vrlo je bitan dobar šef. Nekim je zaposlenima dobar šef važniji od dobrog posla - jer dobar ili barem korektan šef, u stvari je pola posla.

Loš šef narušava radnu atmosferu, uzrokuje mentalne zdravstvene probleme i stvara stres kod zaposlenih. Uz to, može imati poguban uticaj na samopouzdanje zaposlenih, a u početnoj fazi karijere može uticati i na profesionalni i lični razvoj osobe. Loš šef može biti i glavni razlog napuštanja posla, a mnogi su se susreli sa njim barem jednom u svojoj karijeri.

Iako danas postoje zakoni protiv mobinga, s obzirom na domaće pravosuđe i finansijsku situaciju, tek se retki zaposleni zaista odluče podići tužbu protiv šefa koji im je svojim ponašanjem i odnosom zagorčavao život.

8 činjenica o lošim šefovima

Lily Herman, urednica i social media manager, takođe se bavila problemom loših šefova koji negativno utiču na zaposlene. Herman je prikazala i 8 uznemirujućih činjenica o lošim šefovima.

1)Tri od četiri radnika smatra kako su njihovi šefovi najgori i najstresniji deo posla.
2) 50 posto zaposlenih koji smatraju da ih šefovi ne cene, planiraju u sledećoj godini pronaći novi posao.
3) Procenjuje se kako američke kompanije godišnje potroše 360 milijardi dolara na zdravstveno osiguranje radnika koji odlaze na bolovanja zbog loših šefova.
4) Zaposleni sa lošim menadžerima su među najmanje produktivnim radnicima.
5) 60 posto zaposlenih u američkog federalnoj vladi nesrećno je. Ne zbog male plate, malih beneficija ili nedovoljno slobodnih dana, već zbog toga što imaju loše šefove.
6) 65 posto zaposlenih radije bi novog šefa umesto povišice.
7) 35 posto zaposlenih reklo je da im šefovi nisu dali bonus kada su im bili dužni dati.
8) 44 posto zaposlenih je u svojoj karijeri bilo emocionalno ili fizički zlostavljano od šefa.

Izvor: opisteno.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar