26°C

Beograd

POSLEDICE HLADNOG RATA: Životinje koje žive u najdubljim delovima okeana nose radioaktivni ugljenik!

Životinje koje žive u najdubljim delovima okeana u sebi nose radioaktivni ugljenik, zaostavštinu nuklearnih testova sprovedenih tokom Hladnog rata.

Naučnici su nedavno pronašli povišene nivoe radioaktivnog ugljenika u amfipodama, stvorenjima nalik škampima, koji žive i do 11 kilometara ispod površine vode.

U tim tamnim dubinama, gde je pritisak visok, amfipode traže organski materijal koji potone sa površine. Jedući ostatke životinja koje su bile izložene radioaktivnosti Hladnog rata i nuklearnih testova, tela amfipoda su sada napunjena ugljenikom, odnosno izotopom 14, poznatim i kao "bomba ugljenik".

Naučnici su u novoj studiji napisali da je ovo prvi dokaz o povišenom nivou radioaktivnog ugljenika na dnu okeana.

Kada su globalni giganti detonirali svoje bombe pedesetih i šezdesetih godina, eksplozije su poslale neutrone u atmosferu.

Tamo, neutralne čestice su reagovale sa natrijumom i ugljenikom i stvorile ugljenikov izotop 14, koji se zatim vratio u okean, a nakon toga ga je apsorbovao morski svet.

Nešto izotopa 14 se prirodnim putem pojavljuje u atmosferi, ali tokom šezdesetih godina atmosferski radioaktivni ugljenik je bio na nivou skoro dva puta višem od onog koji je bio prisutan pre nuklearnih testiranja.

Ti nivoi nisu počeli da padaju dok testiranja nisu bila prekinuta.

Ubrzo nakon prvih nuklearnih eksplozija povišene količine izotopa 14 su se pojavljivale u telima životinja u okeanu u blizini površine.

Za novu studiju, naučnici su otišli dublje, istražujući amfipode skupljene na tri lokacije u zapadnom Pacifiku.


Izvor: B92
Foto: youtube/printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar