29°C

Beograd

SKLONOST DEPRESIJI I ANKSIOZNOSTI VEĆA: Rad vikendom negativno utiče na naše zdravlje

I dok neki srećnici vikend imaju samo za sebe, da se odmore, zabave i pripreme za radnu nedelju, pojedincima je taj luksuz nezamisliv, jer je za njih i vikend rezervisan za posao.

Nije nimalo jednostavno kada znate da u trenutku dok vi radite, vaše drugarice uživaju u trač partiji u omiljenom kafeu, a vaš momak odmara kod kuće uz TV, ali šta je tu je, na vama je da dok ste na poslu date sve od sebe.

Međutim, rad vikendom, zaista ne prija vašem telu, a ni vašem umu. Istraživanje provedeno u Londonu potvrdilo je da veliki procenat ljudi, koji radi vikendom postaje sve više sklon depresiji, a ovo se posebno odnosi na pripadnice lepšeg pola.

Ova studija sprovedena je na preko 2000 zaposlenih i dokazala je da su osobe koje su radile više od 55 sati nedeljno, za čak 10% sklonije depresiji i različitim anksioznostima. Istraživanje je još pokazalo da mnogo veći broj žena radi vikendom.

Žene su pod velikim stresom i tokom radne nedelje, jer moraju da balansiraju između najrazličitijih obaveza, kako poslovnih, tako i privatnih, a kada shvate da čak ni za vikend neće biti slobodne da se malo odmore i rasterete, osećaju se bezizlazno, pod velikim su pritiskom i usled takvih situacija, dolazi do depresivnog raspoloženja i najrazličitijih anksioznih stanja.

Ukoliko primetite da ne možete da uspostavite balans, pronađete vreme za sebe i svoj privatan život, možda je vreme da promenite posao, jer vama i vašim najbližima ni jedan posao ne može da zameni vrednost vašeg osmeha i zdravlja!

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar