5°C

Beograd

BLAGOTVORNO DELUJE NA NAŠ UM I TELO: Boravak u prirodi značajno poboljšava zdravlje!

Boravak u prirodi, čak i u gradskom parku dva sata nedeljno značajno poboljšava zdravlje i blagotvorno deluje na naš um i telo, rezultati su opsežnog istraživanja naučnika s engleskog Univerziteta u Exeteru.

Učesnici istraživanja koji su nedeljno provodili 120 minuta ili više u prirodi, većinom su bili boljeg zdravstvenog, odnosno ukupnog psihofizičkog stanja od osoba koje nisu uopšte ili su retko boravile u zelenilu.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature učestvovalo je više od 20.000 ljudi iz raznih delova Engleske.

Naučnici su ustanovili da boravak u zelenilu, među ostalim, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa II., razvoja kardiovaskularnih bolesti, preuranjene smrti, prevremenog porođaja, smanjuje stres i krvni pritisak, a 23 posto ispitanika nakon uvođenja dvosatnog boravka u prirodi jedanput nedeljno prijavilo je osećaj većeg životnog zadovoljstva i radosti življenja od onih koji ga nisu praktikovali.

Retki lekari pacijentima savetuju boravak u prirodi. Jedite više voća i povrća, smanjite unos soli i nezdravih masnoća, pijte što manje alkohola, više vežbajte..., najčešći su saveti lekara. No niko vam od njih neće reći: Sedite kraj drveta. Ipak, treba istaknuti da u Japanu postoje šumske staze koje lekari propisuju kao terapiju svojim pacijentima, a namenjene su takozvanom shinrin-yoku ili ''šumskom kupanju'' radi poboljšanja zdravlja.

JOŠ BOLJE U DRUŠTVU PRIJATELJA

Britanski su naučnici zaključili da su dva sata u prirodi i zelenilu koristila svim učesnicima istraživanja, nezavisno od njihih godina, pola, ekonomskog i društvenog statusa. Posebno blagotvorno boravak u prirodi delovao je na osobe s hroničnim oboljenjima i na invalide.

Odavno znamo da je vreme provedeno na otvorenom i u prirodi dobro za zdravlje, no dosad nismo znali koliko je za to potrebno vremena. Većina ispitanika vreme je provodila na mestima koja su od njihovih domova bila udaljena samo tri kilometra, što znači da i posećivanje urbanih zelenih površina može biti od velike koristi.

Verujem da mnogi mogu izdvojiti dva sata nedeljno za boravak na otvorenom, posebno s obzirom na to da se ta dva sata mogu 'rascepkati' na celu nedelju, smatra dr. Mat White s Medicinskog fakulteta univerziteta u Exeteru.

Dodao je da boravak u prirodi nekim ljudima omogućuje i da uživaju u kvalitetno provedenom vremenu s prijateljima ili članovima porodice, što je takođe vrlo važno.

Najnovija istraživanja upućuju na to da zdravstveno stanje pojedinca može poboljšati i život u zelenijim gradskim četvrtima s puno drveća.

Pokazalo se da je učinak vremena provedenog u prirodi na zdravlje bio gotovo jednak efektu preporučenih trajanja treninga ili života u bogatijim u poređenju sa siromašnijim delovima grada.

Izvor: Stil.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar