14°C

Beograd

OSVEŽITE ZNANJE O PRAVILIMA PONAŠANJA: Otkrivamo sve što treba da znate o bontonu na čajanki!

Saznajte sve o bontonu na čajanki.

Iako smo prevalili dug put od strogih viktorijanskih vremena čajanki kad je ovaj bonton ustanovljen, možemo i sad ostaviti brz tempo života po strani za malo prefinjenosti. Dakle, hajde da osvežimo naše znanje o bontonu i častimo sebe i prijatelje na nekoliko sati (ili duže) jednom pravom čajankom.

Pozivnice

Pozivnice su obavezne kad se prijatelji pozovu na popodnevni čaj. Pomoću njih, domaćica može da uputi goste na ono što treba da obuku ili donesu. Jedan takav primer bi bila pozivnica za čajanku u vrtu. Domaćica bi pomenula u pozivnici da treba da se ponese šešir. Bogatije viktorijanske dame bi ponele svoju šoljicu za čaj u raskošno napravljenoj kutiji, tako da ako biste hteli da budete domaćica na čajanki gde gosti donose svoju šoljicu za čaj, treba da to naglasite na pozivnici.

Sto

Intimno okupljanje sa samo nekoliko prijatelja pruža mogućnost da svi gosti sede za jednim stolom i da koriste porcelan. Pribor ne mora da se slaže jedan sa drugim i koštani porcelan nije obavezan. Prava čajanka ne podrazumeva trošenje mnogo novca i kupovinu skupih stvari. Ako vam zafali nešto, pitajte bliskog prijatelja ili nekog iz porodice da vam pozajmi to što vam treba da ukrasite sto.

Neophodan je lep stoljnjak bez fleka i rupa, kao i platnene salvete. Trebaće vam, naravno, i šoljice, tacne, tanjiri, kašičice, kutija za šećer, hvataljka za šećer (za posluživanje šećera u kocke), cediljka (ako je lišće čaja stavljeno direktno u čajnik, a ne u lopticu za čaj) i posuda za limun.

Da li će biti potrebno još nešto na stolu zavisi od onoga šta je posluženo. Ako ima kolačića, biće potrebni i nožići da bi se kolačići isekli napola. Za svaku činiju biće potrebna kašika za serviranje kao i posudice sa džemom, kremom i kajmakom. Trebaće vam i viljuške ako se poslužuje kolač.

Kad svi sednu, domaćica sipa čaj i uvek se postara da je šoljica svakog gosta puna. Domaćica onda nudi mleko (nikad slatku pavlaku jer je ona previše teška za čaj), šećer ili limun. Mleko i limun nikad ne treba zajedno dodavati u istu šoljicu jer citrus odmah ukvari mleko.

Kako da pravilno pijete čaj

Prvo, nikad ne držite šoljicu sa ispruženim malim prstom. To nije pravilno i u većini društvenih okupljanja smatra se nepristojnim. Stavite kažiprst u ručku šoljice do zgloba, a palac na vrh ručke da biste uhvatili šoljicu. Donji deo ručke treba onda da bude ispod trećeg prsta. Četvrti i peti prst treba da okrenete ka ručnom zglobu.

Jedno vreme je bio običaj da se mleko sipa u šoljicu pre čaja. To se radilo da glazura na krhkim šoljicama čaja ne pukne. Danas sa tim nemamo problema, stoga dodajte mleko posle čaja da biste na osnovu boje mogli da prosudite koliko da sipate.

Kad mešate čaj, budite pažljivi da ne kucate kašičicom o šoljicu. Nežno pomerajte kašičicu gore dole i nemojte kašičicom dodirivati stranice šoljice. Kad ste gotovi sa mešanjem, izvadite kašičicu i stavite je na tacnu iza šoljice desno od drške. Naravno, nikad nemojte piti čaj sa kašičicom u šoljici i nikada, ali nikada nemojte piti iz kašičice.

Ako ste za stolom, nemojte podizati tacnu (ovo je jedino pravilno ako stojite, onda podignite tacnu zajedno sa šoljicom). Kad pijete čaj, nemojte gledati unaokolo na druge goste nego spustite pogled da možete da vidite šta radite i da ne biste prosuli čaj na bluzu ili haljinu.

Ako vam je šoljica plitka, pokušajte da ne dođete u iskušenje da vrtite čaj u šoljici. Kakva bi sramota to bila da prospete nešto na stoljnjak, a svi znamo kako lako čaj može da napravi fleke.

Uživanje u tradicionalnoj večeri

Kolačići su tradicionalno deo prave čajanke. Isecite kolačiće na pola nožem. Pošto sad koristite nož, nežno ga spustite na stranu tanjira. Džem ili krem se obično stavlja na kolačić i onda se dodaje kuglica kajmaka. Jednostavno zahvatite kašikom malo džema, krema, kao i kajmaka na tanjir. Namažite kolačić džemom, kremom i kajmakom. Nemojte nikad da za ovo da koristite kašiku za serviranje.

Pošto je čajanka društveni događaj, uzmite male zalogaje da ne biste punih usta učestvovali u razgovoru. Žvaćite i sve progutajte pre nego što uzmete gutljaj čaja jer čaj je vruć i ne koristi se da se njim ispira hrana.

Ne zaboravite na salvetu

Svaka stolica treba da ima salvetu. Ponekad se ona stavlja na mali tanjir, a ponekad pored velikog tanjira. Postoji nekoliko načina kako se salveta savija. Kod čajanki sa švedskim stolom, salvete su često naređane pored escajga. Uzmite salvetu, raširite je i stavite je na krilo. Ako iz nekog razloga morate ustati, jednostavno stavite salvetu na stolicu, a ne na sto. Nikad nemojte brisati usta ili ruž platnenom salvetom. Fleke od ruža retko kad mogu da se operu.

Nikad, ali nikad nemojte koristiti salvetu kao maramicu. Izvinite se i idite u kupatilo. Domaćica će označiti kraj čajanke tako što će podići salvetu.
Onda će svi podići svoju salvetu za središnji deo i odvijenu je staviti levo od tanjira.

Ovo su osnovna pravila koja nisu tako teška da se zapamte i primene. Ako želite da vežbate lepo ponašanje pre nego što budete domaćin/ica čajanke ili pre čajanke, jednostavno skuvajte čaj, napravite sendvič i pozovite bliskog prijatelja. Ako imate decu, nekad ručajte sa njima primenjujući bonton da svako vežba da bude pristojan. Ovo može biti zabavno iskustvo kroz koje učite. Najvažnije da budete ljubazni i obzirni koliko god je to moguće.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar