°C

Beograd

OTKRIVAMO: Zašto je Džejms Bond agent 007, a greška 404

Numerički kodovi nam čine svakodnevni život, a za mnoge i ne znamo šta predstavljaju. Otkrivamo zašto je na internetu greška 404, a zašto je Bond agent 007.

007 - od naučnika do agenta

Tvorac lika i originalne serije, Ian Fleming, bio je novinar i pisac koji je radio za britansku Pomorsko-obaveštajnu službu tokom Drugog svetskog rata, a najpoznatijeg agenta je nazvao po naučniku koji je posmatrao ptice, a na njegovo ime naišao je u knjigama.

Ubrzo je fiktivni Džejms Bond postao znatno popularniji nego njegov stvarni imenjak. Ipak, Fleming je junaka obogatio numeričkim kodom - 007, koji potiče od 0070 - kod koji su Nemci dodali nizu tajnih poruka koje su razmenjivali Nemačka i Meksiko kada su uticali na Meksikance da se uključe u Drugi svetski rat.

404 not found

Glasine govore kako je taj 404 kod osmislila grupa mladih naučnika koji su i započeli internet, a radili su u CERN-u (Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja). U sobi pod brojem 404 imali su centralnu internet bazu podataka, odakle su ručno tražili i slali podatke iz centralne baze.

Baza podataka je rasla u veličini, a ljudi su uskoro počeli potraživati dokumente s pogrešnim imenima. Čim bi se to dogodilo, naučnici bi odgovarali jednostavnom frazom - Soba 404: Dokument nije pronađen.

Nakon što je internet postao automatizovan, naučnici nisu više ručno morali da odgovaraju na greške, već je umesto toga server automatski odgovarao s porukom 404.

Druga je teorija kako je do 404 greške došlo od HTTP kodova koji označavaju greške, pri čemu brojka 4 označava grešku klijenta, a u prevodu bi cela fraza značila "greška klijenta".

HappyTV.rs
Foto: Twitter/DanielCraige_007

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar