Izvor:
18.09.2019 u 19:37
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Kako nastaju reke? (FOTO)

Kiša i druge ostale padavine što padnu na zemljinu površinu stalno otiču u obliku potočića, potoka, rečica i reka, pa se spajaju i čine veliki vodeni tok koji postaje široka reka. Mnoge se reke ulivaju u more. Međutim, neke se ulivaju u more, a druge u jezera, dok treće, koje prolaze kroz suve doline, postaju sve manje, sve dok, zbog isparavanja i poniranja u suvu zemlju, potpuno ne nestanu.

Rečnu vodu delimično čini kišnica, koja teče po površini i uliva se u rečno korito, a dlimično je to voda od otopljenog snega i leda, kao i voda iz izvora i jezera.

Velike reke imaju mnoge pritoke koje se u njih ulivaju. Ohio i Missouri u Severnoj Americi, koje su i same po sebi velike reke, zapravo su pritoke veće reke koja se zove Misisipi. Svaka pritoka ima svoje manje pritoke, tako da je veliki rečni tok reke Misisipi sastavljen od hiljada reka, rečica, potoka i potočića.

Površina što je obuhvata rečni tok može biti vrlo prostrana. Tok reke Misisipi – Mis­souri, na primer, koje su dugačke oko 6.600 kilometara, nalazi se na površini od preko 3.000.000 kukbnih kilometara. Južnoamerička reka Amazon ima najveći tok na svetu: preko 1 milion kubnih kilometara.

Reke, malo-pomalo, dube zemlju i odnose je u more. Tokom hiljadu godina to može prouzrokovati znatnu eroziju (izglodavanje, izlokavanje). Veliki kanjon reke Kolorado pokazuje koliko se kanjon može duboko useći u svoju dolinu.

Izvor:opusteno.rs
Foto:printscreen/youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter