32°C

Beograd

BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA: Kako da prepoznate psihopatu?

Ponekad je potrebno nekoliko meseci ili čak nekoliko godina da biste shvatili da imate posla sa psihopatom. Klinički psiholog dr Set Mejers otkiva na koje znake da obratite pažnju kako biste utvrdili da li pored sebe imate psihopatu – imajte na umu da sa njima nema prave ljubavne veze.

Gotovo natprirodan šarm

Mnogi ljudi su šarmantni, ali psihopate su u tome nenadmašne. Oni su uvek u centru pažnje, pričaju tako da sebe uvek prikazuju u dobrom svetlu, a u njihove priče su skoro previše dobre da biste u njih poverovali. Upravo to je najvažnija stvar kada je reč o šarmu psihopata – previše je savršeno da bi bilo realno.

Preterano samovrednovanje

Svaki psihopata je i narcisoidan, ali nije svaki narcis psihopata. Dok su narcisi posvećeni tome da budu superiorni u svakoj situaciji, psihopate se fokusiraju na to da imaju moć nad drugima i da iskorišćavaju druge zarad svojih potreba.

Generalno, psihopate su opasnije nego naricisi jer im nimalo nije stalo do drugih ljudi.

Patološko laganje

Učestalost i veština laganja koju psihopate imaju je neverovatna. Oni mogu da izmisle laž toliko brz, da im gotovo automatski poverujete. Njihove laži uvek sadrže i ekstremne detalje, tako da pomislite da sigurno govore istinu.

Ne kaju se i ne osećaju krivicu

Psihopate nemaju grižu savesti i ne osećaju krivicu kada nekoga povrede. Oni rade ono što žele, bez obzira na to kako će njihovo ponašanje uticati na druge.

Nemaju saosećanja

Nedostatak empatije je još jedan problem koji je jasno uočljiv kod psihopate. Na primer, kada takvoj osobi ispričate nešto što vas je uznemirilo ili povredilo, neće imati nikakvu emocionalnu reakciju. Možda će pokušati da vam kaže nešto što će zvučati saosećajno, ali to će biti površno i lažno.

Važno je da znate na šta da obratite pažnju, kako da prepoznate psihopatu, da biste se na vreme udaljili od njega, pre nego što budete povređeni, na bilo koji način.

Mondo
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar