2°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Stil.rs

SLUČAJ DOŠAO DO SUDA: Pušačima u Španiji smanjene plate zbog pauza za cigaretu!

Viši sud u Španiji u ovoj presudi oslanjao se na prethodni postupak u kojem je presuđeno da radnici nemaju pravo na plaćenu pauzu za cigarete, kafu ili doručak

Kompanija koja je prestala da plaća zaposlenima vreme koje provedu na pauzama za pušenje, dobila je slučaj pred Višim sudom u Španiji.

VELIKA ZVEZDA IZGUBILA BITKU SA RAKOM: Preminuo proslavljeni glumac!

Energetska kompanija Galp saopštila je da je postupala po španskom zakonu kada je zaposlenima od ukupnog broja radnih dana oduzela vreme provedeno van prostorija firme.

Kratka pauza za kafu ili doručak s kolegama je, takođe, deo politike Galpa koju je kompanija počela da primenjuje u septembru prošle godine.

NEMAČKA U OGROMNOM PROBLEMU: Ekstremna desnica sve snažnija!

Sindikat, koji je ovaj slučaj izneo pred sud, planira da uloži žalbu na presudu.

Nedavne izmene španskog zakona zahtevaju od kompanija da beleže dolazak zaposlenih na posao i njihov odlazak. Ovo nadgledanje trebalo je da spreči eksploataciju radnika i poveća fleksibilnost u ugovorom propisanom radnom vremenu.

MINISTARSTVO PRAVDE: Raspisan konkurs za podršku projektima od javnog interesa

Takođe je trebalo da reši problem neplaćenog prekovremenog rada u Španiji. Naime, u 2019. godini, radnici nisu plaćeni za skoro tri miliona sati prekovremenog rada.

"Nastradalo" 10 miliona pušača

DAČIĆ: Međunarodna zajednica da pritisne Prištinu i Tiranu!

Ipak, ovaj zahtev je imao nepredviđene posledice za otprilike 10 miliona pušača u Španiji. Snimanjem ulaska i izlaska zaposlenih iz kancelarije, kompanije sada mogu da izračunaju koliko vremena radnici provode za radnim stolom.

Viši sud u Španiji u ovoj presudi oslanjao se na prethodni postupak u kojem je presuđeno da radnici nemaju pravo na plaćenu pauzu za cigarete, kafu ili doručak.

Španski radnici rade više sati godišnje od većine ostalih Evropljana, osim Italijana i Portugalaca.

U 2018. kompanije u Španiji mogle su da očekuje od zaposlenih da će raditi 1.701 sati, dok su u Nemačkoj mogle da očekuje 1.363 sati rada, a u Britaniji 1.538.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti