34°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

DISBALANS: Muškarci vode i na Wikipediji, a evo i u čemu!

Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 35.000 članaka o muškarcima i samo 8.300 o ženama koje su svojim postignućima promenile svet na bolje, rečeno je danas na događaju u Beogradu, održanom u okviru globalne kampanje "Vikigep" (WikiGap).

Vikigap je deo globalne inicijative sa ciljem da se smanji rodni jaz na Vikipediji, najvećoj internet enciklopediji, koju je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova sa Vikimedijom Švedske.

Menadžer projekta i zajednice Vikimedija Srbije Ivana Madžarević objasnila je da je ova ideja proistekla kako bi se povećala vidljivost žena koje su, kako ocenjuje, u nepravednom položaju na internetu.

- To je jedan disbalnas koji pokušavamo da popravimo. Želimo da popravimo broj članaka o ženama, i ne samo to, već i broj informacija i dostignuća koje su te žene postigle. Današnji fokus nam je ''Žene koje su promenile svet'', odnosno one koje su u oblastima održivog razvoja, ekologije, prava i arhitekture, učinile da svet postane bolje mesto - istakala je Madžarević.

Zamenik šefa misije ambasade Švedske Joakim Vern tom prilikom je rekao da je ovo globalni projekat, kako bi se proširio prostor za žene, ne samo na interentu, već i u društvu.

- Uvek se promovišemo takve jednake vrednosti i to je jedna od tri najvažnije poltičke ideje koje Švedska zemlja zastupa. Želimo da istaknemo ovu temu i mislimo da su problemi oko nje univerzalni - rekao je Vern na trećoj po redu (Wikigap) kampanji.

Prema njegovim rečima, žene uvek mogu da budu u boljem položaju.

- Situacija između Srbije i Švedske je drugačija. Švedska je u postizanju prava žena otišla malo napred, ali i dalje imamo probleme. Postoji dosta dobrih stvari u Srbiji, na primer, interakcija među ljudima je bolja, nego u Švedskoj. Te različitosti bi mogli da inkorporiramo i da ono što je dobro u našoj zemlji, implementiramo u vašu, i obratno -  kazao je Vern u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru

Za tri godine rada u okviru Vikigap pokrenuto je i napisano 35.000 članaka, na 30 jezičkih verzija, a sve to za rezultat ima 160 miliona pregleda.

Kako kažu u centru, svako ko poželi da nauči da kreira sadržaj na Vikipediji može da dođe na obuku, koja je besplatna i traje sat vremena.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti