4°C

Beograd

Photo: pinterest/printscreen

Izvor: Glossy.rs

TU SE VIRUS NAJDUŽE ZADRŽAVA: Ove površine obavezno dezinfikujte i više puta dnevno!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazala da se na nekim površinama virus može zadržati i do nekoliko dana

Lekari su došli do zaključka da korona virus ima sličnu sposobnost preživljavanja van tela kao i njegov prethodnik koji je uzrokovao SARS.

Rezultati istraživanja sprovedenog u Americi su pokazali da se na određenim površinama virus može zadržati i do nekoliko sati, te ih je neophodno što češće dezinfikovati.

Ustanovljeno je da se novi virus korona na bakru zadržava i do četiri sata, na plastici i nerđajućem čeliku dva do tri dana, a na kartonu do 24 sata.


EKSKLUZIVNO! MINISTAR LONČAR U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Kineska pomoć neprocenjiva i besplatna, a eksperti iz Kine zadovoljni šta je Srbija uradila!
SASTANAK POD MASKAMA: Vučić i Dodik počeli sastanak o pomoći Republici Srpskoj
VAŽNO! Vučić i kineski lekari obraćaju se građanima Srbije u 18 sati!
VUČIĆEVU DOBRODOŠLICU KINEZIMA POGLEDALO 1,1 MILIJARDA LJUDI U KINI!
DIREKTOR KBC "DRAGIŠA MIŠOVIĆ": Lekovi za malariju protiv korone, mi smo u kontrolisanoj epidemiji
SAJT I APLIKACIJA ZA NAJSTARIJE Beograđani, ovde vas čeka pomoć!
Fejsbuk i Instagram smanjili brzine protoka video sadržaja
MINISTAR ĐORĐEVIĆ UPOZORAVA: Spremamo listu poslodavaca koji otpuštaju radnike tokom vanrednog stanja!

Najpodložnija mesta za zadržavanje virusa su ekrani telefona, računara, tastature, kvake, nameštaj, plastični delovi u automobilu, kao i ključevi.

Takođe, nošenje nakita se ne preporučuje, a naročito prstenje i narukvica, jer ne omogućava dovoljno dobro pranje ruku. Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji je pokazalo da osobe koje nose nakit ne mogu dovoljno dobro da održavaju higijenu jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mesto za razvoj bakterija.

Naučnici kažu da je najpametnije obrisati najpodložnije površine asepsolom ili vodom i tečnim sapunom čim uđete u kuću, a ako je moguće i tri puta dnevno kako bi se širenje virusa zaustavilo.

Na odeći i drugim površinama koje je teže dezinfikovati, još uvek nije jasno koliko dugo virus može da preživi. Iako se još uvek rade ti testovi, poznato je da prirodna vlakna uzrokuju brže sušenje virusa, navodi Vinsent Munster, autor ove studije.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar