23°C

Beograd

Photo: pinterest/printscreen

Izvor: Cosmopolitan.rs

STARO DOBRO PLETENJE PROTIV DOSADE: Jedan bod pravo, jedan obrnuto i prođe izolacija!

Ukoliko ste odigrali sve društvene igre i ne znate šta više da radite, borite se na drugi način. Pletenjem protiv dosade.

Davno zaboravljenje tehnike, ostale tek u prstima i mislima naših baka mogu vam pomoći da se opustite, naučite nešto korisno i sami sebi poklonite ono što će vam trajati i kada izolacija prođe.

Bod pravo, bod obrnuto, dok trepnete već ste isplele šal, kapu, džemper, a što je najvažnije dani u izolaciji prođoše. Pred vama je nekoliko načina pletenja, pa ako nikada niste uzele igle i vunicu u ruke, sad je prilika da naučite.

I pletenje kao i heklanje temelji se samo na dva osnovna boda, pravi i obrnuti bod. Pa ipak, preplitanjem ovih dvaju bodova, osim različitih načina izrade, nastaje gotovo neiscrpni niz različitih bodova.


PROČITAJTE JOŠ I OVO:
KORONAVIRUS POBEĐEN! U Vuhanu 8. aprila ukidanje zabrane kretanja
GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA SRBIJE: 78 DANA PROTIV 1.150 BORBENIH AVIONA (VIDEO)
KORONAVIRUS: DO JUTROS U SVETU 381.761 ZARAŽENIH, 16.558 UMRLIH I 102.429 IZLEČENIH
TLO U ZAGREBU NE MIRUJE: 74 MINI ZEMLJOTRESA DOSAD!
MAĐARI KUPUJU ORUŽJE U STRAHU OD KORONAVIRUSA: Kad dođe do nestašice hrane, ne znamo šta će biti!
AUSTRIJANCI PREĆUTKIVALI ZARAZU: Sve je krenulo iz ovog skijališta!
NEVEROVATNA PROMENA VREMENA: Sneg pokrio Srbiju

Pravi bod

Desna igla se ubode u petlju koja se nalazi na levoj igli, zatim se nit prebaci na desnu iglu i to odozdo nagore i izvuče se kroz osnovnu petlju koju se istovremeno smetne sa leve igle. Kada se radi pravi bod, konac uvek ostaje iza rada.

Desna igla se ubode u petlju koja stoji na levoj igli, zatim se nit nabaci na desnu iglu i to odozgo nadole i povuče se kroz osnovnu petlju koja se smakne sa leve igle. Nit ostaje ispred rada.

Četiri prepletena boda

Spajanjem ovih klasično rađenih bodova na najjednostavniji način, dobijaju se četiri prepletena boda, to jest veoma korisni bodovi “osnove” koji predstavljaju temelj svakog pletiva.Rebrasti bodovi i bodovi sa prepletom

Navije se broj petlji deljiv sa 4 i  još 3 petlje za završetak. Prvi red:  3 petlje pravo, 1 petlja obrnuto. Red se završava sa tri petlje pravo. Drugi red: jedna petlja pravo za početak, zatim 1 petlja obrnuto, 3 petlje pravo. To se stalno ponavlja.

Prvi red:  2 petlje pravo, 2 petlje obrnuto. Drugi red kao i svi napnu redovi : raditi petlje onako kako nailaze. Treći red i svi neparni redovi zaključno sa jedanaestim: premestiti rebra ulevo za 1 petlju. Trinaesti red i svi neparni redovi zaključno sa dvadeset i prvim: premestiti rebrasti motiv udesno za 1 petlju. Ponoviti sve od trećeg reda.

Evo jednog načina izrade ukrštenog boda.

Prvi red: 2 petlje pravo, 2 petlje ukrštene obrnuto. Drugi red: 2 petlje pravo iznad dve petlje koje se pokažu pravo (dve petlje ukrštene na prethodnoj igli), 2 petlje ukrštene obrnuto na dve petlje koje se pojavljuju obrnuto. Neprestano ponavljati tako.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar