12°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Kurir.rs

OTROVNA KOMETA KOJA NAS JE POSLEDNJI PUT POSETILA KAD SU SE GRADILE PIRAMIDE: Vraća se krajem aprila!

Prema Košmanovoj, kometa će 27. maja proći Zemlju na udaljenosti od oko 117 miliona kilometara

Ljubiteljima astronomije će uskoro biti priređen veliki spektakl, jer drevna kometa koja nije viđena blizu Zemlje hiljadama godina uskoro svraća u naš deo galaktičkog svemira. Očekuje se da će krajem aprila kometa postati blistava poput zvezda.

Kako je objasnila Ljudmila Košman, astronom u Moskovskom planetarijumu, kometa C/2019I4 „Atlas“, čije jezgro sadrži otrovno hemijsko jedinjenje zvano cijanogen, poslednji put je posetila naš Sunčev sistem tokom 4. milenijuma pre nove ere, „kada su se u Egiptu gradile velike piramide“.

PROČITAJTE JOŠ

KURC: Ove godine nema godišnjeg odmora, putovanja će izgledati drugačije

"CITOKINSKA OLUJA": Evo šta ubija zaražene koronavirusom

Italija priprema mere za "drugu fazu" epidemije

JAKE REČI SINA DIREKTORA BOLNICE U KOSOVSKOJ MITROVICI: "Kada biste videli ono što vidim ja, kunem se, ostali biste kod kuće!"

NIKODIJEVIĆ: Punktovi po čitavom gradu od sutra, preuzmite sredstva za dezinfekciju

-To će možda biti najsjajnija pojava na našem nebu u poslednjih sedam godina-, rekla je ona.

-Zbog solarnog vetra, kometa počinje da razvija dva repa – jedan gasovit, a drugi sačinjen od prašine – koji joj daju posebno spektakularan izgled.

Prema Košmanovoj, kometa će 27. maja proći Zemlju na udaljenosti od oko 117 miliona kilometara, a 31. maja približiće se Suncu na udaljenosti od oko 38 miliona kilometara, što je manje od rastojanja između Sunca i Merkura – planete najbliže srcu našeg Sunčevog sistema.

Košmanova je navela da je zelenkasta nijansa komete proizvod cijanogena koji se nalazi u njenom jezgru i ona postaje fluorescentna kada je pogođena UV zračenjem, a da će do kraja aprila kometa postati svetla kao zvezde sazvežđa Veliki medved, tako da će biti vidljiva golim okom.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar