32°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

OVO SU RAZLOZI ŠTO SE OSEĆATE UMORNO OVIH DANA: Neki su čak i za odlazak lekaru

Da li se i vi osećate umorno ovih dana? Da li je krivo vreme, ili su hormoni odigrali svoje? Do hormonske neravnoteže najčešće dolazi zbog stresa, ubrzanog života i čim jedan hormon zakaže, nastaju problemi.

Gostujući na medijima, endokrinolog Đura Macut kaže da je hronični zamor proizvod stresa, ali da može da bude i ozbiljno oboljenje.

Ukazuje da je hronični zamor sindrom koji može da nastupi zbog nedostatka ili slabosti adrenalne osovine, odnosno funkcije nadbubrežene žlezde.

- Međutim, kada uradimo endokrinološke testove u dobrom delu slučajeva ostaje nerešen problem. To je prelazni period života, to su prelasci iz jednog perioda godine u drugi ili hronična zamorenost poslom, zatim nespavanje noću, izmenjeni ritmovi tokom dana i onda nadbubreg loše reaguje i dolazi do ispoljavanja hroničnog zamora koji u novom ishodu može da bude i početak depresivnog stanja - objasnio je doktor Macut.

Ističe i da neka vrsta depresivnosti može da simulira stanje hroničnog zamora, počev od hormona nabubrežne žlezde preko regulacije toga svega, do ozbiljnih stanja u reumatologiji sa stanjima tkiva, pa do psihijatrijskih stanja.

OVO MORATE ZNATI

Reprezentacija Srbije vicešampion Evrope u PES fubalu!

OVAJ GRAD JE SRPSKI EL DORADO Svi će pohriliti tamo zbog novog otkrića!

TUČA MIGRANATA, SEVALI NOŽEVI

LABORATORIJA U VUHANU: Imamo tri živa virusa, niti jedan nije kovid-19!

Javite se lekaru

Veoma je važno da se takve osobe jave lekaru, jer zamor nije zanemarljivo stanje i može da prouzrokuje dosta problema.

- Mi prvo moramo da razgovramo sa pacijentom, da pokušamo da vidimo o čemu se radi, da mu izmerimo pritisak i neke ključne hormone, kao što je na primer kortizol - glavni hormon koji utiče na hronični zamor - rekao je doktor Macuta.

Najnovija istraživanja pokazuju da visok nivo kortizola, hormona stresa, može da bude "okidač" za gojaznost i srčane bolesti.

Međutim, ukoliko je sve u redu sa hormonima, ne paničite, možda je u pitanju samo prolećni umor, jedan od prvih znakova da je i organizmu potrebno vreme da se prilagodi posle duge zime.

Prolećni umor nestaje posle nekoliko nedelja, ne zahteva lečenje, ali se savetuju zdrava ishrana, dovoljno tečnosti, fizička aktivnost, redovan san...

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (1)

Eva

5G mreza


Ostavite komentar