16°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: informer

LAKO I JEDNOSTAVNO! Uštedite novac pomoću ove metode!

Lako i jednostavno. 

Napravite plan svojih prihoda i troškova prema ovoj metodi, i u veoma kratkom roku uštedite novac.

Metoda 'Kakeibo' u prevodu znači 'računovodstvo domaćinstva', a oslanjanje na nju moglo bi da vam uštedi popriličan iznos novca. Iza nje stoji Hani Motoko, prva japanska ženska novinarka, koja je ovu metodu izmislila 1904.godine. Evo od čega se sastoji:

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

SNIMLJENE JEZIVE SCENE, TELA SVUDA...SRBIJA NE ZABORAVLJA NATO ŽRTVE! (VIDEO)

Srbija PRVA U EVROPI po broju revakcinisanih građana!

Ovi proizvodi TOPE masne naslage i UBRZAVAJU metabolizam

Uzmite beležnicu

Možda ste okruženi s toliko uređaja da ne znate odakle da počenete. Ipak, tehnologiju ostavite po strani i vratite se staroj metodi pisanja. Uzmite beležnicu i olovku i počnite da pišete. Prema studijama, zapamtićete puno više informacija kad ih zapišete sami.

Mesečni plan prihoda

Prvo i najvažnije, zabeležite sve svoje izvore prihoda i koliko zaradite tokom jednog meseca. Napravite četiri stupca koji prikazuju nedelje u mesecu. Možete da napravite i tablicu za svaku nedelju. Početkom meseca upišite dohodak za koji sigurno znate da ćete ga dobiti. Napišite ga crvenom olovkom. Svaki dodatni prihod koji dobijete nakon toga zabeležite u drugoj boji. Vodite beleške o svakom novčiću.

Mesečni plan štednje

Nacrtajte drugu tablicu u koju ćete napisati koliko biste novca voleli da uštedite svake nedelje u tom mesecu. Važno je odrediti ovaj iznos pre nego što počnete da planirate svoje troškove.

Mesečni plan troškova

Sledeći korak je da smanjite mesečne troškove. Zapišite sve fiksne troškove poput stanarine, komunalnih računa ili računa za internet.

PROČITAJTE JOŠ

PEGLOM PEKLI BAKI KOŽU ZBOG NOVCA! Rasvetljeno razbojništvo kod Aleksinca

NOVI BEOGRAD BEZ VODE: U ovim ulicama biće obavljeni radovi

PROBLEMI U SUECKOM KANALU: "Ever Given" JOŠ UVEK ne može da otplovi zbog OVOGA

Plan za ostale troškove

Novac koji vam ostane nakon što oduzmete uobičajene troškove i dodate onaj koji želite da uštedite je novac koji možete da potrošite. Ovde bi trebalo napraviti četiri kategorije. Prva se odnosi na troškove života, druga na troškove kulture i obrazovanja, treća je zabava i poslednja kategorija je jednostavno 'ostalo',  a tu ćete ubrojati sve ostale troškove koji se ne uklapaju ni u jednu od gore spomenutih kategorija.

Sabiranje troškova

Na kraju meseca analizirajte troškove i proverite da li ste ostali u granicama. Dobićete bolju sliku o tome koliko trošite na stvari koje vam nisu potrebne i možete bolje da isplanirate proračun za sledeći mesec. Konačni cilj je povećati štednju, piše Bright Side.Sledeći korak je da smanjite mesečne troškove. Zapišite sve fiksne troškove poput stanarine, komunalnih računa ili računa za internet.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar