27°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: naukakrozprice

SVE JE PRATIO VELIKI SKANDAL! Evo kako je planeta Zemlja dobila svoj dan!

U svetu se tokom godine obeležavaju brojni ekološki dani, kao što je Dan zaštite životne sredine, Dan zdravlja u životnoj sredini i slični, ali nijedan nije tako spontan i raznovrsan kao Dan planete Zemlje koji obeležavamo 22. aprila.

VAŽNO

PALMA NAJAVIO: Obelodaniću sve o onima koji su me OPTUŽILI (FOTO)

Predsedik Vučić u Banjaluci: Ne pada nam na pamet da razmišljamo o sukobima i ratovima

Kamion se ZAGLAVIO ispod podvožnjaka u Subotici!

Naime, ostali ekološki datumi izabrani su većinom po dogovoru raznih međudržavnih organizacija da označe nekakvo potpisivanje ili izglasavanje, dok je Dan planete, uslovno govoreći, jedna spontana manfestacija planetarnih razmera koju su pokrenuli i iznose pre svega građani.

Dan planete Zemlje je prvi put obeležen 22. aprila 1970. godine u SAD, u doba kada je briga za životnu sredinu po prvi put postala važna društvena i medijska tema. Ispostavilo se da je ona značajna za veliki broj ljudi. Tog dana je na ulice izašlo više od 20 miliona Amerikanaca, što je bio prvi masovni i javni zahtev da se zaštiti planeta. Mnogi ekolozi smatraju da je taj događaj bio prekretnica u istoriji oblikovanja ekološke svesti.

Prvi Dan planete Zemlje pokrenut je na inicijativu američkog senatora Gejlorda Nelsona i borca za zaštitu životne sredine Denisa Hajesa. Mada je motiv za izbor datuma obeležavanja vezan za trojicu ekoloških aktivista iz prošlosti, ekolozi su optuživani za saradnju sa Sovjetskim Savezom. Igrom slučaja, 22. april je rođendan vođe Oktobarske revolucije – Vladimira Iljiča Lenjina. Zato su se obeležavanju Dana planete protivile konzervativne snage u SAD.

PROČITAJTE JOŠ

Zorana Mihajlović: Cilj je da Srbija postane zelena

Ministar Mali NAJAVIO! Evo koliko će novca dobiti građani (FOTO)

ONI NE VOLE RUTINU: Ova četiri znaka su IMPLUSIVNA, vole ŽIVOT na IVICI, i ne razmišljaju!

Međutim, ovaj pokret je postajao sve popularniji, da bi od 1990. godine izašao iz američkih okvira i raširio se kao globalni fenomen. Danas je u njegovo pokretanje svake godine uključeno više hiljada ekoloških organizacija i 193 države.

Kako procenjuje organizacija Earth Day Network, u manifestacijama 22. aprila širom sveta poslednjih godina učestvuje milijarda ljudi, zbog čega ga nekad nazivaju „najmasovnijim građanskim praznikom na svetu“. Ova mreža je uspela da organizuje kampanju sadnje milijardu stabala širom planete.

U proslavu Dana planete Zemlje možete da se uključite i sami: sadnjom stabala, doniranjem novca za sadnju, odustajanjem od upotrebe pesticida, odustajanjem od upotrebe plastičnih kesa i drugih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, smanjenjem potrošnje struje i ishranom sa manje mesa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar