27°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Tanjug

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Nađena 2000 godina stara mermerna glava Oktavijana Avgusta

U Izerniji, italijanskom gradu u južnoj pokrajini Molize, otkrivena je 2.000 godina stara mermerna glava Oktavijana Avgusta, prvog rimskog cara.

OVO MORATE ZNATI:

''PRIZNANJE KOSOVA JE GREŠKA'': Novi susret predsednika Češke sa Vučićem

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KiM: Formiranje hrvatskog vojnog kampa ozbiljna pretnja

POLICIJA GA ZATEKLA NA DELU: Osumnjičen i za krađu iz CRKVE!

PREMIJER ALBANIJE: Dijalog između Beograda i Prištine dugo traje

Arheolog Frančesco Ðankola došao je do izuzetnog otkrića tokom restauratorskih radova na popravci srednjovekovnog zida koji se srušio zbog jakih kiša 2013. godine.

Ðankola je nadzirao radove u ime opštine Izernija, ali je rekao da nije očekivao tako veliko otkriće.

-Dok smo kopali iza zida, video sam da je zemlja promenila boju- rekao je.

-Nastavili smo da kopamo preciznim lopaticama i pojavio se blok mermera. Odmah sam video da je to glava za koju sam prepoznao da pripada statui Avgusta zbog kose i oblika.-

Ðankola je rekao da je odmah pozvao vlasti, gradonačelnika i ministarstvo kulturne baštine.

Glava visoka 35 centimetara bi mogla da datira između 20. godine pre Hrista i 10. godine nove ere, prema rečima Marije Dilete Kolombo, arheologa u regionalnom odeljenju ministarstva za kulturnu baštinu.

-To je važna statua, ali ne znamo zašto je bila ovde. Mogla je biti postavljena u hram posvećen kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze, jer ne znamo gde se forum nalazio- rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ

LONČAR PISAO UREDNICIMA DW I ARTE-A: U reportaži sve suprotno od realnosti u Srbiji

DANAS JE PRAZNIK POSVEĆEN ŽENAMA: Na SVETLI PETAK se treba veseliti, i obići IZVOR

NOĆ U BEOGRADU: Saobraćajna nesreća, ali manje poziva vezanih za Kovid-19

VESIĆ SAOPŠTIO: U Beogradu vakcinisano 44,1 odsto punoletnih građana

Dodala je da su neke njene kolege plakale od radosti nakon otkrića, što je, kako kaže, bio trenutak koji će pamtiti zauvek.

Glava je verovatno odvojena od statue koja je bila veća od dva metra, rekla je Kolombo. Napravljena je od mermera iz Luniđijana, istog koji je koristio italijanski renesansni umetnik Mikelanđelo, a prikazuje mladog Avgusta Oktavijana, koji je postao prvi rimski car 27. godine pre Hrista.

Izernija je bila dom italskog naroda po imenu Samniti. Kasnije je postala rimska kolonija. Grad je delimično uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je obnovljen.

-Izernija ima veoma drevnu istoriju, a ispod čitavog grada postoje arheološki ostaci- rekao je gradonačelnik grada Ðakomo Dapolonio.

Iskopavanjem su, takođe, otkriveni prazni srednjovekovni grobovi i artefakti od terakote, rekao je gradonačelnik.

Car Avgust je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije do Egipta i hvalio se na samrtničkoj postelji kako je "pronašao Rim sazidan od cigle i ostavio ga u mermeru".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar