°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: republika

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Menja se karta sveta, a OVO je promena kojom su svi ŠOKIRANI!

Prvi put posle više od sto godina, Društvo je najavilo da će Južni okean, vodenu površinu koje okružuje Antarktik, prepoznati kao peti svetski okean.

- Naučnici odavno znaju da postoji posebna ekološka regija oko Antarktika - izjavio je Aleks Tejt, geograf Nacionalnog geografskog društva. - Iako je Nacionalno geografsko društvo na mapama i ranije označavalo ovaj okean, nije ga i zvanično priznavalo zbog nedostatka šireg sporazuma.

VAŽNO

VUČIĆ ODGOVORIO NA PITANJE O REZOLUCIJI CRNE GORE: Daleko im lepa kuća, neka rade šta hoće - ali kakve veze imaju oni sa Srebrenicom?

MITROPOLIT JOANIKIJE: Usvojili su rezoluciju o Srebrenici - a gde su Jasenovac, Jadovno, Velika?

ČEKA NAS PAKLENA NEDELJA: Cele sledeće sedmice temperature ekstremno IZNAD proseka!

POSLE RUČKA U BEOGRADU: Saznajte sve o životu u prestonici - nekada i danas!

U međunarodnoj naučnoj zajednici još nije postignut dogovor o imenu i granicama ove vodene površine. Zvaničnici Nacionalne okeanske i atmosferske uprave (NOAA) rekli su da je Savezna agencija vodeno telo prepoznala kao peti okean još 1999. godine, kada je američki Odbor za geografska imena odobrio naziv "Južni okean". Međutim, kada su 2000. Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO) preložene granice okeana, nisu se složile sve članice organizacije. Inače, Međunarodna hidrografska organizacija jedna je od glavnih referenci Nacionalne geografije kada je u pitanju savetovanje o imenima mesta.

Gde se nalazi Južni okean?

Vodena površina proteže se od obale Antarktika do 60. stepena južne geografske širine. Južni okean sadrži područja koja se najbrže zagrevaju na Zemlji, poput Antarktičkog poluostrva. Morski led na Južnom okeanu igra ulogu u određivanju okeanske cirkulacije i vremenskih obrazaca, a dalje zagrevanje moglo bi da "poremeti globalnu klimu".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar