20°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: 24sedam

OVE BILJKE ĆE OPLEMENITI VAŠ DOM! Otkrivamo zbog čega je važno da ih imate

Na prirodan način smanjite zagađenje u svom životnom prostoru.

Broj ljudi koji pate od alergija se iz godine u godinu povećava, a naučnici smatraju da veliku ulogu igra zagađenje. Procenjuje da od ovog, najčešćeg zdravstvenog problema, trenutno u svetu pati više od 50 miliona ljudi.

VAŽNO

UŽIVO VIDEO: VUČIĆ SA DELOM OPOZICIJE OTVORENO O KIM!

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje brojke!

PAKLENE VRUĆINE TEK STIŽU U BEOGRAD: Grad sprovodi mere predustrožnosti, evo šta se sprema!

NIKO ME NIJE ZABRANIO, UMRO SAM OD KORONE! Cela Srbija gledala dr Nestorovića na HAPPY TV

DAČIĆ ODGOVORIO CRNOJ GORI: Na intervenciju mitropolita Amfilohija je Krivokapić postavljen za nosioca liste!

Čestice koje ostaju za automobilima, fabrikama zagađivačima mogu da prouzrokuju razne alergijske poremećaje i kod odraslih i kod dece. A ako ne možete da priuštite neki od prilično skupih prečišćivača vazduha, obradovaće vas vest da na prirodan način možete umanjiti zagađenje u svom prostoru.

Predstavljamo vam šest biljaka koje u tome mogu značajno da vam pomognu. A uz to i oplemeniće vaš prostor.

1. Spatifilum

Sa svojim tamno zelenim listovima i belim cvetovima, spatifilum nije samo lepa biljka, već je i poznata po tome što prečišćava vazduh.
Osim što je izuzetno dekorativan, spatifilum značajno redukuje toksične materije i alergene iz vazduha.

2. Dracena

Dracena, takođe poznata i kao “zmajevo drvo”, može da naraste do 2 metra, pa je čest izbor za hodnik, ali i dnevni boravak kao jedini ukras.

Takođe, dracena može da pomogne i ako ste izloženi benzenu. Ova hemikalija, koja se uglavnom koristi za proizvodnju plastike, smola i sintetičkih vlakana, može da izazove kožne alergije koje rezultiraju svrabom i osipom.

3. Paprat

Pored toga što je veoma zahvalna za održavanje, ukrasna paprat veoma je dobra i u prečišćavanju vazduha. Bivši naučnici u NASA tvrde da ne postoji biljka koja bolje od paprati eliminiše zagađenje.

4. Anturijum

Osim što će odmah razveseliti prostor, antrijum, poznat i kao “flamingov cvet”, odlično filtrira vazduh, a posebno amonijak, hemikaliju koja može da izazove kašalj ili iritacije nosa i grla. Ipak, obratite pažnju, jer moguće je da budete alergični i na ovu biljku.

5. Sanseverija

Sanseverija, sablja ili “svekrvin jezik”, kako se još naziva ova biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova, pročišćava iz vazduha benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu, a možete je bez straha staviti u blizinu radijatora, jer ne voli puno vlage. Sanseverija može da ukloni čak 4 od 5 štetnih materija u vazduhu.

6. Aloja vera

Verovatno vam je poznato da je aloja vera često korišćena u medicinske svrhe. Međutim, malo ko zna da je to samo jedan od njenih benefita.
Aloja vera je odlična za prečišćavanje vazduha, posebno benzena i formaldehida.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar