9°C

Beograd

Photo: facebook

Izvor: istorijsji zabavnik

NIKOLA PAŠIĆ JE VEST O RATU PRIMIO U KAFANI!

Austrougraska objava rata Srbiji kojom je počeo najveći sukob koji je svet do tada video, po načinu kako se to desilo. Nikada ranije u istoriji ratovanja jedna zemlja nije objavila rat drugoj poštom, u običnom telegramu koji su svi mogli da pročitaju.

Danas znamo da je telegram stigao 28. juna i da ga je primio pisar Momčilo Đurašković. U prvo vreme u Srbiji vladalo mišljenje da je reč o šali, još jednoj austrougarskoj provokaciji. Ipak, ako je neko u vladi ovo mislio, među njima nije bio i tadašnji premijer Srbije Nikola Pašić.

Kralj, vlada, sve važnije političke i javne ličnosti već tada nisu bili u Beogradu već u Nišu, gradu koji će postati ratna prestonica Srbije. Tako se i dogodilo da tog 28. jula 1914. godine. Nikola Pašić je telegram o objavi rata primio u niškom hotelu “Evropa”, dok je ručao.

Kako je bilo između 12 i 13 časova, sala je bila puna građanstva koje je, uprkos neizvesnosti koja je tih dana vladala, u restoran svratilo na ručak. U trenutku kada je poštar prilazio Pašiću svi su zadržali dah..

VAŽNO:

VUČIĆ U VELIKOJ PLANI: Ponosan sam - Imamo preko 80.000 gradilišta u ovom trenutku i NAJJEFTINIJU ELEKTRIČNU ENERGIJU U EVROPI! (VIDEO)

ĐOKOVIĆ OSTAJE BEZ ZLATNE MEDALJE

SAVETNIK ZA ISTRAGE U "VIKEND JUTRU": Mafijaši NAMEŠTAJU PRIČU da bi se politički udarilo na predsednika Vučića!

MALI O NOVOJ POMOĆI ZA GRAĐANE: Sistem za prijavljivanje, i kada možemo da očekujemo novac na računima!

– Austrougarska nam je objavila rat. Naša stvar je pravedna, Bog će nam pomoći – rekao je tada Pašić.

Nakon ovoga sazvana je hitna sednica vlade, na kojoj je razmatran plan odbrane. Srbija je, zapravo, u tom trenutku imala potpisane samo savezničke ugovore iz balkanskih ratova i de fakto je bila sama. Ipak, to se uskoro promenilo!

Austrougari su još iste večeri bombardovali Beograd, a stvari su se nakon toga odvijale munjevitom brzinom – Rusija je 28. jula naredila mobilizaciju, a na ovo je reagovala Nemačka koja je 1. avgusta objavila rat Rusiji. Dva dana kasnije, u rat je ušla i Francuska, a zatim i Britanija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar