4°C

Beograd

Photo: Youtube printscreen/ Al Jazeera Balkans

Izvor: Informer

GLUMCI: Engleskinja i Holanđanin razvili etno-turizam na Fruškoj Gori!

Golden Rose ad

U sremskom seocetu Bešenovački Prnjavor na imanju od 55 ari ovaj nesvakidašnji par razvija etno-turizam i pravi Dramski centar!

PROČITAJTE JOŠ: INSEKTI U KUĆI: Rešite ih se jednostavno, BEZ upotrebe HEMIJE

- Oboje smo glumci, ja sam pre Kraljevske pozorišne akademije diplomirala i književnost u Londonu, sada držim i časove učenicima širom sveta onlajn. U Londonu smo se Kalki i ja na glumačkim i režiserskim poslovima upoznali i zavoleli. Nakon nekoliko godina zajedničkog života u prestonici odlučili smo se za ovaj poduhvat, za projekat seoskog turističkog domaćinstva i projekat kulturno-edukativnih radionica, ''Balkan retreat'' i Balkan producentska kuća - priča  Vivian von Abendorf, čija je majka, profesorka hemije, rodom iz Vršca, dok je otac Englez, psiholog.

Kada  su 2017.godine stigli iz Londona  u malo selo na Fruškoj gori  predstavljali su pravu senzaciju za meštane Bešenovačkog Prnjavora!

Kupili su oronulu kućicu sa imanjem od 40 ari, koju su potpuno adaptirali i renovirali, dok su svom imanju pridodali dodatnih 15 ari, koje unajmljuju za plastenik i obor za svinje mangulice.

PROČITAJTE JOŠ: Bolujete li od KOUMPOUNOFOBIJE? Ovo su najčudnije fobije od kojih pate ljudi širom sveta

 Počeli smo sa idejom da ovdem na našem seoskom domaćinstvu,  imamo organsku proizvodnju voća i povrća, ali smo u međuvremenu proširili na uzgoj mangulica. Pošto smo registrovali seosko turističko domaćinstvo ovde za turiste i za nas pravimo sokove od zove, nane, slatko, kompote, posetiocima kuvamo domaća jela sa gljivama, paprikaše sa piletinom, riblju čorbu sa šaranom,  što oni sve obožavaju! Naše gazdinstvo nalazi se na turističkoj mapi Srema i Srbije, ali su nam zasad kapaciteti nedovoljni da prime sve zainteresovane - kaže Kalki, rodom iz holanskog grada Lurdena, koji se pored glume bavi i režijom i pisanjem dramskih komada.

Iskoristivši pauzu zbog Covida  Vivian i  Kalki prave dva apartmana za turiste  sa četiri i  dva ležaja, i  to sve sopstvenim sredstvima uz  pomoć roditelja i  prijatelja, očekujući i  pomoć  države  Srbije kroz  projekte.

PROČITAJTE JOŠ: Savetuju nutricionisti: Čokoladu izbegavajte pre odlaska na spavanje!

- Organizovani su nam dani, rad u plasteniku, hranjenje mangulica, pomoć majstorima u proširivanju objekata, sređivanje dvorišta. Vivian drži časove književnosti onlajn, ja zasad ne pišem zbog ovih obaveza,   zimi mi pogotovo puno  nedostaje  gluma, režija,  probe i  rad sa kolegama.  Ove  i  prošle godine mali je zastoj zbog korone sa našim edukativno-kreativnim radionicama, ali su i turističke posete iz sveta stale.  Inače, ovde je  sve vrvelo od turista!  Do prošle godine godine ugostili smo oko 300 turista iz 25 zemalja sveta,  sa svih kontinenata, Konga, Kanade,  Australije,  Japana, Turske, Brazila - s ponosom pričaju  Vivian i Kalki.

Dolaskom ovog neobičnog para  malo fruškogorsko selo, zaboravljeno i skrajnuto sa turističkih tura, postalo  je atraktivno ne samo za turiste i  posetioce, već i  same meštane i žitelje okolnih sela, koji mogu da uživaju u biskopskim predstavama , pošto  su im Vivian i  Kalki omogućili projekcije domaćih i stranih hitova pretvorivši napuštenu seosku školu u bioskop!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad