18°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

VELIKO OTKRIĆE U ČILEU: Pronađen fosil "letećeg zmaja"

Naučnici u čileanskoj pustinji Atakama otkrili su fosilne ostatke takozvanog "letećeg zmaja", pterosaurusa iz doba Jure koji je ranije bio poznat samo na severnoj hemisferi.

Leteći gmizavac pripadao je grupi ranih pterosaurusa koji su lutali zemljom pre 160 miliona godina, imao je dugačak, zašiljen rep, krila i oštre zube. 

PROČITAJTE JOŠ: KORISNO: 20 zlatnih saveta čuvenog ruskog psihologa

Fosilne ostatke otkrio je Osvaldo Rohas, direktor Prirodnjačkog i kulturnog muzeja u pustinji Atakama, a zatim su ih dodatno istražili naučnici sa Univerziteta u Čileu.

Detalji o otkriću tih stvorenja u južnoj hemisferi objavljeni su u časopisu "Akta Palaeontologika Polonika".

Otkriće ukazuje na bliske veze i moguću migraciju između severne i južne hemisfere u vreme kada se verovalo da je većina južnih kopnenih masa sveta bila povezana na super kontinentu zvanom Gondvana.

PROČITAJTE JOŠ:  GLUMCI: Engleskinja i Holanđanin razvili etno-turizam na Fruškoj Gori!

-Postoje pterosaurusi pripadnici ove grupe i na Kubi, koji su očigledno bili obalske životinje, pa su najverovatnije migrirali između severa i juga ili su možda jednom došli i ostali, ne znamo-rekao je Džonatan Alarkon sa Univerziteta u Čileu, naučnik koji je vodio istragu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar